Zprávy

Třetina exportérů v Česku nedokáže vytěžit benefity bezcelních dohod a zbytečně dál zatěžuje zboží clem

Přestože dohody o volném obchodu přinášejí exportérům miliardové úspory ročně, v průměru každý třetí vývozce v Česku nedokáže ekonomicky vytěžit jejich benefity, upozorňuje šéf společnosti Gerlach Luděk Procházka. Nejnověji jde o dohodu mezi EU a Japonskem, díky které lze od února 2019 obchodovat s nulovou nebo sníženou celní sazbou. V průběhu letošního roku přibude Singapur, na začátku příštího roku Vietnam. S velkým otazníkem je z hlediska exportu ještě nedávno velice nadějný obchodní blok Mercosur, kam patří Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay.

Každá druhá firma neví, jak získat zpětně uhrazené clo

Přečtěte si také

„Zhruba třetina exportérů v Česku zatěžuje své zboží clem, které vůbec být nemusí. Každá druhá firma neví, že může za určitých podmínek získat zpátky už jednou zaplacené clo. Bezcelní dohody přitom dávají vývozcům zajímavé možnosti pro obchodní politiku – na zahraničním trhu mohou buď snižovat prodejní cenu výrobků o dříve placené clo, nebo si cenu zachovat a zvýšit svoji marži. Obojí ale vede ke zlepšení konkurenceschopnosti firem v jejich exportních destinacích,“ komentuje expert na clo Luděk Procházka ze společnosti Gerlach, která vystavuje v Česku každé páté celní prohlášení z celkového počtu 1,5 milionu vydaných dokumentů. 

Jak mají vývozci uplatňovat nulové clo

Luděk Procházka dodává, že řada vývozců v Česku překvapivě vůbec neví, že je možné uplatňovat v mezinárodním obchodě nulové nebo snížené celní sazby, jakmile dojde k ratifikaci dohod o volném obchodu. „Mezi vývozci je stále hodně rozšířený názor, že když celníci vyměří clo, je to tak správně a je to jediný způsob, jak postupovat. Ve skutečnosti stačí k uplatnění nulového či sníženého cla šikovný konzultant a několik důležitých dokumentů. Firmy musí zkrátka příslušnými doklady doložit, že vyvážené zboží splňuje podmínky pro přiznání tzv. preferenčního zacházení.“ 

450 milionů korun za ušetřená cla při vývozu z Česka do Japonska

Ušetřená cla představují v rámci mezinárodního obchodu nemalé částky. „Například při vývozu z EU do Japonska je to přes jednu miliardu eur ročně, přičemž z toho se zhruba 450 milionů korun týká jen vývozců z Česka. Před pár lety bychom podobným způsobem hovořili o Jižní Koreji. Velký potenciál měla ještě nedávno dohoda se zeměmi Mercosuru. Nyní ale hrozí velké riziko, že k ní vůbec nedojde, protože EU má velké výhry k vypalování pralesů v Brazílii a Argentina je opět na hraně bankrotu,“ uzavírá expert na clo a mezinárodní obchod Luděk Procházka ze společnosti Gerlach, která je největší neutrální poskytovatel celních služeb pro exportéry i vývozce v Česku.

Přečtěte si také

Back to top button