Zprávy

SGEF – roste zájem o financování méně tradičních sektorů

Přestože nebankovnímu financování (leasing, úvěry) stále dominují prostředky osobní a nákladní dopravy, do popředí se dostávají i další obory.

V minulém roce stoupnul o více než 30 % objem financování poskytnutý společností SG Equipment Finance (SGEF) na autobusy určené zejména pro veřejnou dopravu. Téměř o polovinu stouplo financování zdravotnické techniky a výrazně rostly také sektory letecké techniky a kolejových vozidel.

„Financování poměrně netradičních oblastí hraje v rámci SGEF stále významnější roli a postupně se přibližuje na úroveň těch tradičnějších, jako jsou například stavební stroje nebo zemědělská technika. Jedním z hlavních důvodů je úspěšné rozšiřování našich služeb do segmentu menších a středních firem s ročním obratem do 60 milionů korun, u nichž jsme v minulém roce zaznamenali nárůst o 37 % na tři miliardy korun,“ uvedl Reinhold Knödl, generální ředitel SGEF v České a Slovenské republice.

Společnost SGEF poskytla v minulém roce financování v objemu 9,6 miliardy korun, což je na stejné úrovni v porovnání s rokem 2017. V ČR obhájila 18% tržní podíl a pozici dvojky na trhu. Rozhodující podíl poskytnutého financování připadl na úvěry – 54 %. Zbývajících 46 % tvořil leasing (31 % finanční a 15 % operativní).
Na pořízení prostředků hromadné dopravy osob a na železniční dopravu SGEF v roce 2018 poskytl celkem 988 milionů korun. „Těší nás, že přispíváme k lepší dopravní obslužnosti a obnovou vozového parku k poklesu emisí. V rámci spolupráce s Evropskou investiční bankou jsme se loni zapojili do programu Climate Action a na městské autobusy, vlaky a lokomotivy jsme díky tomu poskytli 312 milionů korun s výhodnějšími podmínkami,“ doplnil Reinhold Knödl.

Přečtěte si také

Back to top button