Motorismus

Aktualizováno: Škodovka přestane vyrábět už ve středu, stejně jako TPCA v Kolíně

Jako první přistoupil k uzavření svých továren Fiat, následují ho koncern PSA, Ford nebo Renault. Škodovka uzavře své tři tuzemské továrny už ve středu, stejně jako TPCA v Kolíně.

Automobilky přistoupily k očekávanému kroku a začínají utlumovat výrobu ve svých evropských továrnách. Mezi prvními byl Fiat, který uzavřel závody Cassino a Melfi. Tento týden následovaly další závody včetně srbského Kragujevace a montáže v Polsku.

Škoda Auto zastaví výrobu ve svých tuzemských pobočkách už ve středu, a nikoliv až v pátek, jak informoval na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Zaměstnanci by se měli do práce vrátit 6. dubna.

Ve středu 18. března večer se zastaví výrobní linky v i kolínském TPCA.

Zavírat budou i ostatní evropské továrny koncernu Volkswagen Group. Jako první přijmou opatření výrobní provozy ve Wolfsburgu, Emdenu, Drážďanech, Osnabrücku, Cvikově, Bratislavě (Slovensko), Pamploně (Španělsko), Palmele (Portugalsko), ale také závody na výrobu komponentů v Braunschweigu, Saské Kamenici, Hannoveru, Kasselu a Salzgitteru, jakož i společnost SITECH.

Z důvodů nárůstu počtu vážných případů nakažení nemocí COVID-19 v blízkosti některých výrobních závodů, výpadků dodávek ze strany klíčových dodavatelů a prudkého poklesu poptávky na automobilových trzích rozhodla krizová komise skupiny PSA v čele s předsedou představenstva o uzavření továren vyrábějících automobily. Uzavírky budou probíhat dle následujícího plánu a potrvají do 27. března.

  • 16. března: Madrid (Španělsko), Mulhouse (Francie);
  • 17. března: Poissy, Rennes, Sochaux (Francie), Saragosse (Španělsko), Eisenach, Rüsselsheim (Německo), Ellesmere Port (Velká Británie), Gliwice (Polsko);
  • 18. března: Hordain (Francie), Vigo (Španělsko), Mangualde (Portugalsko);
  • 19. března: Luton (Velká Británie), Trnava (Slovensko).

Přerušení výroby na 23. března ohlásil i Rolls Royce patřící pod BMW, který tak již učinil dřív.

Přečtěte si také

Back to top button