Motorismus

Scania nedovolí krádeže nafty z nádrže

Až příliš často se bohužel stává, že řidiči musí řešit nepříjemnou situaci v podobě poškozeného uzávěru a prázdné palivové nádrže. Společnost Scania proto představuje ochranu před krádeží paliva s nainstalovaným senzorem, který monitoruje hladinu paliva. Toto řešení bude nejprve k dispozici pro samostatnou nádrž a velmi brzy také pro běžnější řešení s nádržemi po obou stranách vozidla.

„Ztráta cenného paliva je sama o sobě dost nepříjemná. Ještě horším důsledkem však často bývá skutečnost, že nákladní vozidlo nemůže provádět každodenní dodávky podle plánu, za což hrozí majitelům nemalé sankce,“ říká produktový manažer Eric Ljunggren ze společnosti Scania.

Ochrana před krádeží paliva monitoruje hladinu paliva po dobu až 65 hodin
Pokud hladina paliva výrazně poklesne, dojde k aktivaci alarmu, který vydává stejný pronikavý zvuk jako běžný výstražný systém proti krádeži vozidla. Alarm se aktivuje také v případě manipulace s uzávěrem palivové nádrže. Jestliže je výstražný systém v činnosti, monitoruje hladinu paliva po dobu až 65 hodin za předpokladu, že je aktivován hlavní spínač akumulátoru nákladního vozidla. Pokud zákazník využívá balíček Control Package, obdrží rovněž e-mail, textovou zprávu a varovné oznámení na svém portálu společnosti Scania pro správu vozového parku.

Jeden francouzský majitel vozového parku uvádí, že v jeho případě činí náklady na odcizenou motorovou naftu spolu s vedlejšími náklady každoročně 12 000 eur. Ačkoli je prostor, kde parkuje svá vozidla, oplocen a vybaven kamerovým systémem, zloděje to přesto zcela neodrazuje.

„Nejenže každý rok vyhodíme do vzduchu velkou část peněz vynaložených na palivo, ale zloději navíc způsobí propíchnutí a poškození palivových nádrží,“ říká. „Výsledkem je nutnost oprav a odstavení nákladního vozidla. Je to celé velmi nepříjemné, a proto jsme se nyní rozhodli, že už nikdy nebudeme tankovat palivo v pátek, aby byly nádrže u zaparkovaných vozidel přes víkend prázdné.“

Odrazení potenciálních zlodějů
Možná největší výhodou výstražného systému proti krádeži paliva je odrazení potenciálních zlodějů. Nálepka na nádrži upozorňuje veškeré osoby s nekalými úmysly na to, že je palivo chráněno. I když se totiž zlodějům nepodaří palivo z nádrže odcizit, již samotný pokus často způsobí těžkosti, protože poškozený uzávěr může vyžadovat časově náročné a nákladné opravy.

„V případě neoprávněné manipulace s vozidlem budou majitel i řidič upozorněni, díky čemuž lze předejít následkům souvisejícím s krádeží paliva nebo je alespoň zmírnit,“ říká Ljunggren.

Přečtěte si také

Back to top button