Motorismus

Zásilkovna testovala dodávku na elektrický pohon Volkswagen e-Crafter

Zásilkovna, přední česká logistická společnost, testovala v pilotním provozu dodávku na elektrický pohon Volkswagen e-Crafter. Test probíhal na reálném rozvozu zásilek na výdejní místa z depa v Praze.

Dodávky na elektrický pohon jsou vhodné především pro city logistiku koncovým zákazníkům ve větších městech, kde dokáží snížit objem vypouštěných exhalací. Je to v pořadí již druhý podobný test Zásilkovny, v srpnu loňského roku testovala v Brně Nissan Voltia.

„Auto jsme testovali týden. Příjemně překvapeni jsme byli především velkým nákladovým prostorem, bohatou výbavou elektroniky, jízdními vlastnostmi podobnými jako u vozů se spalovacím motorem, zároveň bylo auto neuvěřitelně tiché,“ popisuje výkonný ředitel Zásilkovny Ondřej Žák. „Hlavní slabinou vozů na elektřinu obecně je nedostatečná dojezdová vzdálenost, která se v reálném provozu pohybovala kolem 110 kilometrů a stále nízký počet dobíjecích stanic. Doba do plného nabití je kolem dvou hodin, což je pro naše potřeby bohužel stále příliš dlouho. V testování elektrovozů budeme ale dále pokračovat. Životní prostředí nám není lhostejné, i zde chceme využívat ty nejmodernější technologie.“

Volkswagen e-Crafter disponuje úložným prostorem o velikosti téměř 11 m3. Výkon elektromotoru je 100 kW, užitečná hmotnost až 1,72 tuny. Dojezd vozu na jedno nabití je až 173 km, spotřeba elektřiny odpovídá v přepočtu zhruba 2,1 litru nafty na 100 kilometrů. 

Přečtěte si také

Back to top button