Logistika a sklady

Mise přistání na Měsíci: AUDI AG podporuje německý tým v soutěži Google Lunar XPRIZE

Audi se vydává na Měsíc – společně s týmem „Part-Time Scientists“, v překladu „vědci na částečný úvazek“.

Pětačtyřicet let po posledním letu NASA na Měsíc s lidskou posádkou si kooperační partneři vytkli opět za cíl oblast přistání Apolla 17. Německá skupina inženýrů Part-Time Scientists pracuje v rámci soutěže Google Lunar XPRIZE na vozidle bez lidské posádky, které bude schopno jízdy po měsíčním povrchu. Audi podporuje tým Part-Time Scientists svým know-how v mnoha oblastech techniky – od pohonu všech kol quattro, přes lehkou konstrukci a elektrickou mobilitu, až po autonomní jízdu.

„Myšlenka soukromě financované mise na Měsíc je fascinující,“ říká Luca de Meo, člen představenstva společnosti Audi, zodpovědný za prodej a marketing. „A inovativní nápady potřebují podporu, aby mohly být rozvíjeny a realizovány. Naší podporou týmu Part-Time Scientists chceme vyslat signál a zaujmout i další partnery, aby se podělili o své know-how.“ Luca de Meo dnes představuje kooperační projekt na mezinárodním inovačním fóru Cannes Innovation Days.   Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, člen představenstva Audi odpovědný za technický vývoj, k tomu říká: „Tento projekt rádi podpoříme svým know-how, které sahá od lehké konstrukce, přes elektroniku, až po robotiku.“  

Soutěž Google Lunar XPRIZE, dotovaná částkou více než 30 milionů USD, se obrací na inženýry a podnikatele z celého světa. Soukromý tým, který chce vyhrát, musí dopravit na Měsíc měsíční vozidlo, ujet tam alespoň 500 metrů a přenést na Zemi fotografie a videa ve vysokém rozlišení.  

AUDI AG podporuje svým technickým know-how při optimalizaci měsíčního vozidla tým Part-Time Scientists, který se účastní soutěže Google Lunar XPRIZE jako jediný německý tým. V dosavadním průběhu soutěže bylo měsíční vozidlo této skupiny výzkumníků již vyznamenáno porotou složenou z odborníků na kosmické lety dvěma oceněními „Milestone Prize“.  

Audi v roli kooperačního partnera podporuje tým především v oblastech lehké konstrukce, elektrické mobility, trvalého pohonu všech kol quattro a autonomní jízdy. Audi nabízí široké možnosti spolupráce také při testování, zkouškách a zajišťování kvality. Mnichovské studio Audi pro koncepční design navíc pracuje na nové podobě měsíčního vozidla, které ponese označení „Audi lunar quattro“, aby byly zajištěny ideální podmínky pro lehkou konstrukci.  

Přistávací modul s měsíčním vozidlem Audi lunar quattro má odstartovat do vesmíru na palubě nosné rakety do roku 2017 a cestou k Měsíci překoná více než 380 000 kilometrů. Cesta bude trvat přibližně pět dní. Cílová oblast pro přistání leží severně od rovníku Měsíce v blízkosti místa přistání poslední měsíční mise NASA s lidskou posádkou Apollo 17 v roce 1972. Panují zde extrémní výkyvy teplot v rozsahu až 300 °C.  

Tým Part-Time Scientists vyvíjí měsíční vozidlo, které je vyrobeno z velké části z hliníku, v různých zkušebních cyklech, které probíhají mimo jiné v rakouských Alpách a na španělském ostrově Tenerife. Nastavitelný solární panel zachycuje sluneční světlo a získávanou energii ukládá do lithium-iontového akumulátoru, který napájí čtyři elektromotory uložené v nábojích kol. Na přídi vozidla jsou umístěny dvě stereoskopické kamery a jedna vědecká kamera pro výzkum materiálů. Teoretická nejvyšší rychlost činí 3,6 km/h – na nerovném povrchu Měsíce jsou však mnohem důležitější terénní vlastnosti a schopnost bezpečné orientace.  

„Se značkou Audi jsme získali silného partnera, který nás posune svými kompetencemi v oblasti techniky a mobility o velký krok vpřed,“ říká Robert Böhme, zakladatel a vedoucí týmu Part-Time Scientists. „Těšíme se na další přínosnou spolupráci.“  

Tým Part-Time Scientists vznikl koncem roku 2008 z iniciativy Roberta Böhma, který pracuje jako poradce IT v Berlíně. Většina ze současných 35 inženýrů pochází z Německa a Rakouska. Posilou týmu jsou odborníci ze tří kontinentů včetně bývalého vedoucího pracovníka NASA Jacka Crenshawa z Floridy. Mezi podporovatele skupiny patří kromě Audi četné výzkumné instituty a společnosti z oblasti high-tech, například NVIDIA, Technická univerzita Berlín, Rakouské kosmické fórum (OeWF) a Německé centrum pro letectví a kosmonautiku (DLR).  

Soutěž Google Lunar XPRIZE, do níž se přihlásilo více než 25 týmů, vstupuje nyní do finálového kola. Kromě týmu Part-Time Scientists do něj postoupilo 15 dalších týmů z Brazílie, Kanady, Chile, Maďarska, Japonska, Izraele, Itálie, Malajsie a USA.

Přečtěte si také

Back to top button