Magazín

Tomeček těsně přišel o druhé místo – Třetí etapa Africa Eco Race 2018

Třetí etapa z Agdalu do Assy byla zcela typickou marockou rozbíječkou. Rychlá, kamenitá a zejména ve své úvodní části ne moc náročná na navigaci.

Cílovým městem Assa projížděl závod při všech devíti předchozách ročnících. Tomáš Tomeček se po celou etapu přetahoval o druhou pozici s Friedem Van den Laarem, nakonec mu o dvě minuty podlehl a těsně mu přepustil i stříbrnou příčku v celkovém pořadí.
Třetí etapa Africa Eco Race 2018: Agdal – Assa, 4. ledna 2018
Celková délka: 478 km
Přejezd: 0 km, start z bivaku
Etapa: Foum Zguid – Assa 400 km
Přejezd: Assa – bivak 21 km
 
Tomeček těsně přišel o druhé místo
Tomáš Tomeček jede ve své stoprocentně mechanické Tatře sám, a po počátečních problémech s převíjením roadbooku už se tváří nadmíru spokojeně. „Moc mi pomáhají přátelé ze Slovakia Rally Teamu, hlavně Ján Zaťko a Zuzka Nováčková. Chtěl bych jim za to poděkovat,“ říká příborský závodník. „Pořád ten roadbook nějak ladíme. Dnes mi špatně táhnul motorek, takže se to převíjelo tak nějak poloautomaticky. Něco s tím ještě v bivaku uděláme,“ slibuje.
 
Tomečkovými hlavními soupeři měla být obě Iveca týmu De Rooye. Jenže to, které řídí Wuf Van Ginkel, se ve druhého etapě propadlo až na chvost výsledkové listiny. Přesto dnes startovalo vepředu, údajně podle reglementu FIA o prioritních jezdcích. Nebylo to ale nic platné, Tomeček ho míjel odstavené s technickými problémy už na 50. kilometru speciálu. Druhé Iveco pilotované Gerardem de Rooyem uhánělo daleko vepředu. Tracking ale náhle ukázal, že stojí. „De Rooy stavěl u nehody nějakého motorkáře,“ vysvětluje Tomeček. „Byl tam i vrtulník, nic hezkého. Ztratil i Kovács se Scanií, ten měl defekt,“ pokračuje český závodník. „Jinak jsem nepotkal nikoho, až ve druhé třetině trati mě předjel žlutý DAF Van de Laara.“
 
Dodejme, že první defekt už potkal i Tomečkovu Tatru. Naštěstí se levé zadní kolo dařilo dohušťovat až do cíle, a nevznikla prakticky žádná časová ztráta. Podobný problém měl i De Rooy. Tomečkovo kolo nyní poputuje na sběrný kamion balai, opraví se a zase použije. Pokud se tedy balai ukáží. Poslední noc do bivaku nedorazilo ani jedno. Baléčka pilotovaná Petrem Foltýnem a Leopoldem Paďourem měla totiž hromadu práce v dunách, kde na ně čekala spousta nepojízdných klientů. Aby toho nebylo málo, tak na Foltýnově voze odešel startér, a tak jej posádka Tomečkovy asistence musela ráno měnit. Nebylo pak divu, že když týmový šéf dorazil dnes po etapě do bivaku, musel na příjezd asistence ještě chvíli počkat.
 
Aspoň se mohl na chvilku opalovat, v Asse je okolo 30 stupňů. A taky pobavit okolí zážitkem, ke kterému lze přijít pouze, pokud se pustíte do závodu jako jednočlenná posádka kamionu. „Včera byl na jednom z kontrolních bodů takový starší milý pán, a zapomněl, že jedu sám. Tak si to přihrnul s razítkem k pravému oknu, a ono nic,“ směje se Tomeček. „Pak mu to došlo, a ještě dneska se za ten omyl na jiném checkpointu omlouval.“
 
V závodě startují také dva slovenští motorkáři. Martin Benko obhajuje loňský bronz, dnes zajel čtvrtý čas, celkově je pátý. Jede hlavou a zatím je spokojený. Loni čtvrtý Ján Zaťko tak příjemný průběh závodu nemá. Ve druhé etapě spadl na velký kámen a hodně si natloukl. Stěžuje si hlavně na bolest žeber. Dostal prášky proti bolesti, na motorku mu trochu musejí pomáhat, snad i z ní dokonce na některém checkpointu spadl a museli ho zase vysadit do sedla, ale jede dál.
Příjemným překvapením kategorie moto je pětadvacetiletý Luis Miguel Anjos Oliveira z Portugalska. Jede svůj první takto velký závod, mechanika mu dělá otec. Dnes dokonce zajel absolutně nejrychlejší čas. Rozhodnutím od zeleného stolu, kdy se v cíli některým jezdcům odečítal čas, se před něj nakonec těsně dostal Paolo Ceci. Jemu pořadatelé odečetli pět minut, zatímco mladému Portugalci jen dvě.
 
V kategorii automobilů poprvé nevyhrál Vasiljev s extovárním Mini, ale Mathieu Serradori. Vasiljev dnes prohlásil, že si v té krajině připadal jako na Marsu, rivalitu s francouzským soupeřem si užívá, a hlavně, že jsou kamarádi.
 
Kategorie kamionů dnes přišla o jedinou ženu ve startovním poli. Elisabete Jacinto musela odstoupit po poruše diferenciálu svého Manu. Náhradní bohužel v asistenci k dispozici nemá. Před rokem v soutěži skončila už ve druhé etapě, tehdy to bylo kvůli zásadní závadě na motoru.
V pozadí úspěchů týmu Promet/Czechoslovak Group Tomáše Tomečka stojí řada partnerů. Hlavními sponzory jsou pro letošní sezonu opět společnosti Promet Group a Czechoslovak Group. Tým podporují také společnosti Tatra Trucks, Tawesco, Mann Hummel, Federal Mogul a další.
 
Mediálně Tomáše Tomečka podporuje redakce Motorsport revue. Více informací najdete na stránkách www.africaecorace.com, www.tomastomecek.cz, www.msrevue.cz.
 
Výsledky 3. etapy (400 km):
Moto: 1. Ceci 4:51:50 (KTM), 2. Anjos Oliveira (Yamaha) +00:26, 3. Ullevalseter (KTM) +01:21, 4. Benko +31:45,… 17. Zaťko (oba KTM) +1:24:04.
Auta: 1. Serradori (MCM) 3:48:12, 2. Vasiljev (Mini) +00:22, 3. Vauthier (Optimus) +13:33.
Kamiony: 1. De Rooy (Iveco) 4:06:20, 2. Van de Laar (DAF) +41:52, 3. Tomeček (Tatra) +43:59.
Výsledky po 3. etapě:
Moto: 1. Ceci 12:01:02, 2. Ullevalseter +01:26 , 3. Anjos Oliveira +35:06,… 5. Benko +1:55:18, 10. Zaťko +2:48:39.
Auta: 1. Vasiljev 9:41:21, 2. Serradori +07:02 3. Thomasse +34:28.
Kamiony: 1. De Rooy 11:10:18, 2. Van de Laar +1:44:44, 3. Tomeček +1:45:49.
 

Přečtěte si také

Back to top button