Železniční doprava

Internet přes WiFi zamíří do expresů Praha – Ostrava – Žilina

Taky do expresů přes Valašsko.

Od začátku dubna nasadí České dráhy do vybraných vlaků EuroCity a InterCity Praha – Ostrava – Žilina komfortní kombinované vozy 1. třídy s bistrem, ve kterých bude k dispozici také WiFi připojení k internetu. České dráhy v současnosti nabízejí WiFi ve více než 60 soupravách, které obsluhují několik stovek spojů denně od SuperCity Pendolino po regionální osobní vlaky.  
 
Nejširší nabídka internetu přes WiFi připojení je ve spojích SC Pendolino v trase Františkovy Lázně – Plzeň – Praha – Ostrava – Bohumín. Na palubě vlaku souží samostatný webový portál s řadou doplňkových služeb, např. s informacemi o průběhu jízdy, sledováním tratě před vlakem přes webovou kameru, se zábavou, stránkami pro děti nebo s možností objednat si občerstvení z bistra na své místo. Vlaky SC Pendolino byly první spoje v České republice a jedny z prvních vlaků v Evropě, které podobný vlakový portál nabídly.
 
Pendolina pro spojení s internetovou sítí využívají mobilní signál všech operátorů a dle měření odbornou kanceláří se jedná o nejkvalitnější připojení k internetu na české železnici. Internet prostřednictvím připojení k vlakové WiFi síti mají k dispozici také cestující 50 moderních regionálních jednotek RegioPanter a RegioShark. Kvalita připojení je závislá na pokrytí území mobilním signálem, přitom vlaky využívají k přenosu dat sítě GPRS/EDGE a 3G operátora O2.
 
Cestující se s těmito vlaky setkávají například na tratích Pardubice – Hradec Králové – Jaroměř, České Velenice – České Budějovice – Strakonice, Plzeň – Domažlice, Mariánské Lázně – Cheb – Karlovy Vary – Chomutov – Ústí nad Labem – Děčín, Šumperk – Zábřeh na Moravě – Olomouc – Prostějov – Nezamyslice nebo Rožnov pod Radhoštěm – Valašské Meziříčí – Hulín – Kojetín.      
 
WiFi na území ČR mají k dispozici také cestující v kombinovaných vozech 1. třídy s bistrem, které jsou zařazeny na lince Praha – Plzeň – Domažlice (spoj dále pokračuje do Mnichova) a nově ve vlacích EC 142/143 Odra, EC 144/145 Landek, EC 146/147 Kysuca a IC 542/543 Ostravan (mimo noci ze soboty na neděli) na lince Praha – Pardubice – Olomouc – Ostrava – Žilina. Tyto vozy využívají různé mobilní sítě více operátorů. Kvalita připojení k internetu je i v tomto případě závislá na kvalitě pokrytí okolí tratě signálem těchto společností.     
 
České dráhy v současnosti disponují celkem 170 vozy nebo články motorových a elektrických jednotek, ve kterých je k dispozici WiFi připojení k internetu. Z těchto vozů je vytvořeno více než 60 vlakových souprav s nabídkou internetu. 
Ve spolupráci se slovenským dopravcem ZSSK se připravuje během jarních měsíců zavedení WiFi připojení k internetu také do vybraných vozů linky Ex 2 z Prahy přes Olomouc do Valašského Meziříčí, Vsetína a dále na Slovensko do Žiliny a Košic. Na této lince totiž operují soupravy sestavené ze slovenských vozů.  
 
Další soupravy, které v budoucnosti nabídnou připojení k internetu, jsou netrakční jednotky railjet na lince Praha – Brno – Wien – Graz. WiFi v nich bude postupně zprovozňováno po jejich uvedení do provozu. 
České dráhy plánují nabídnout WiFi připojení k internetu prakticky ve všech dálkových expresních spojích přibližně do 4 let.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button