Železniční doprava

Siemens: Lokomotivy Vectron

Pokořily 100 milionů kilometrů a firma představila i novou lokomotivu Smartron.

Flotila modulárních víceúčelových lokomotiv Siemens Vectron najela celosvětově již přes 100 milionů kilometrů. Díky jejich variabilitě se podařilo společnosti Siemens dosáhnout hranice 630 závazně objednaných lokomotiv, z toho více než 380 bylo zákazníkům už dodáno. Lokomotivy Vectron se těší oblibě také mezi českými zákazníky – celkově jich v Česku bylo zakoupeno či pronajato 31. Aktuálně jsou Vectrony schváleny pro provoz v 18 zemích světa – v České republice, Bulharsku, Finsku, Chorvatsku, Itálii, Maďarsku, Německu, Nizozemí, Norsku, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Srbsku, ve Slovinsku, Švédsku, Švýcarsku, na Slovensku a v Turecku.
 
Nová lokomotiva Siemens Smartron
Společnost Siemens nabízí aktuálně ve svém portfoliu i novou lokomotivou, která cílí na provoz v rámci německé železniční sítě – lokomotivu Smartron. Standardizovaný koncept Smartron byl vytvořen pro nákladní dopravu v Německu a umožňuje zároveň skloubit specifické přepravní požadavky do jednoho produktu. Smartron využívá všech výhod, které jednotný koncept umožňuje. Pevně určená konfigurace lokomotiv Smartron odpovídá požadavkům na přepravu zboží v Německu a zákazníkům zajišťuje nákladově efektivní provoz za splnění nejvyšších bezpečnostních norem. Smartron je schválen pro provoz a lze ho objednat už nyní. K dodání bude koncem roku 2018. Zákazníci mohou první lokomotivu z této nové řady lokomotiv Siemens vyzkoušet už nyní pro zkušební jízdy a prezentace.
 
„Nový Smartron představuje pro naše zákazníky výkonnou a spolehlivou lokomotivu, která byla sestavena pro jasně definovanou přepravní úlohu, což zároveň umožňuje snadný nákup těchto lokomotiv. Jedna standardní verze, jedna standardní smlouva, jedna standardní cena – to je myšlenka Smartronu,“ říká Sabrina Soussan, CEO divize Mobility koncernu Siemens.
 
Smartron vychází z osvědčeného konceptu lokomotiv Siemens Vectron, které svou spolehlivost už prokázaly díky více než 100 milionu najetých kilometrů. Vectron je samozřejmě nadále v nabídce společnosti Siemens – jedná se o vysoce modulární a flexibilní lokomotivní platformu, s níž lze pokrýt téměř všechny oblasti provozu na evropské železniční síti.
 
Lokomotiva Smartron má maximální výkon 5 600 kW a dosahuje maximální rychlosti 140 km/h. Má standardní rozchod 1 435 mm a váží přibližně 83 tun. Smartron je určen pro napájecí systém 15 kV a je vybaven vlakovým zabezpečovacím zařízením PZB / LZB. Lokomotiva se dodává v jednotném nátěru „Capri Blue“.

Přečtěte si také

Back to top button