Železniční doprava

Čeští důchodci objevili kouzlo slovenských vlaků zdarma

Koncem roku 2014 přišla slovenská vláda, v rámci takzvaného sociálního balíčku, s novinkou vlaků zdarma pro studenty a důchodce.

Toto opatření využili i Češi. Sociální balíček totiž umožňuje cestování slovenskými vlaky zdarma i studentům a důchodcům z jiných zemí Evropské unie, co přikazuje Brusel. Informoval o tom server iDNES.cz.
 
Železniční společnost Slovensko (ZSSK) evidovala k 10. lednu celkově 868 249 registrací do systému bezplatné přepravy. Mezi téměř milionem cestujících zdarma je i 21 258 cizinců.
 
Ve statistice registrací cizinců převažují senioři – tvoří téměř 84%. Studenti a žáci tvoří kolem 5%. Nejvíce registrací z ciziny eviduje ZSSK z České republiky (17 930). Následuje Maďarsko (952) a Německo (338 registrací),“ uvedla ZSSK pro iDNES.cz.
 
Jaké ekonomické důsledky v podobě ztráty příjmů pro slovenské železnice to má, ZSSK nepočítá. V Češích jezdících po Slovensku zdarma však vidí pozitivní potenciál. Pro zodpovězení této otázky by Železniční společnost Slovensko musela vědět, jak mnoho by registrovaní cizinci cestovali, kdyby nebyla bezplatná přeprava zavedena.
 
Mezi cestujícími s nárokem na bezplatnou přepravu jsou lidé, kteří jezdili vlakem i před 17. listopadem 2014, ale i ti, kteří by jinak vlaky nevyužili, nebo by cestovali méně. Pozitivem je zpřístupnění železniční dopravy většímu počtu cestujících,“ argumentuje tiskový odbor ZSSK.
 
Zdarma bylo za celý rok 2015 uskutečněných 24,6 milionu cest vlakem Slováků i cizinců. Jde téměř o polovinu všech cest vybavených ZSSK.

Přečtěte si také

Back to top button