Železniční doprava

InterPanter, vítězné jméno pro nový vlak na českých kolejích

Panteří rodinu moderních nízkopodlažních vlaků rozšíří InterPanter, jednotka určená pro meziregionální a dálkovou dopravu Českých drah.

O pojmenování nového vlaku byl nečekaně velký zájem, do soutěže přišlo 5 097 originálních návrhů od 2 333 hlasujících. Spolu s novým jménem odhalil výrobce Škoda Vagonka, člen skupiny Škoda Transportation, také čelový vůz jednotky. Poprvé se cestující svezou novým vlakem na podzim letošního roku.
 
„Vybrat nejlepší jméno z pěti tisícovek návrhů nebyl vůbec jednoduchý úkol, každý návrh jsme jednotlivě posoudili, do nejužšího výběru, finálního seznamu TOP 10, postoupily ty nejoriginálnější. Vítězný InterPanter pak nejvíce vystihuje účel nových jednotek, a tou je zajištění vnitrostátní dálkové dopravy Českých drah,“ vysvětluje Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.
 
„Rádi bychom první jednotku nasadili do zkušebního provozu už na podzim letošního roku. Prvními pasažéry by pak mohli být cestující z Brna přes Břeclav do Olomouce,“ doplňuje Michal Štěpán.
 
„Těší mě, že dnes můžeme představit novou dálkovou jednotku určenou pro České dráhy. Potvrzujeme tím, že se nám úspěšně daří rozšiřovat portfolio našich výrobků. Díky vysokým investicím do vývoje a výzkumu jsme schopni každoročně na trh přicházet s novými špičkovými výrobky, které jsou úspěšné nejen na domácí, ale především na zahraničním trhu. Vedle dnes prezentovaných jednotek InterPanter v současnosti například vyrábíme nejnovější typ tramvaje ForCity Plus pro slovenskou Bratislavu, nebo pro Německo nové lokomotivy a moderní dvoupodlažní soupravy,“ říká Tomáš Ignačák, generální ředitel Škoda Transportation.
 
České dráhy objednaly v loňském roce deset pětivozových a čtyři třívozové elektrické jednotky s kapacitou 350 a 200 sedících cestujících u společnosti Škoda Vagonka, která je členem skupiny Škoda Transportation. Českým drahám budou postupně dodávány od druhé poloviny letošního roku.
 
Soupravy nabídnou cestujícím komfortní klimatizovaný interiér pro dálkovou přepravu, bezbariérové toalety nebo Wi-Fi. Samozřejmostí budou polstrované a polohovatelné sedačky, sklopné stolky, elektrické zásuvky, oddělené oddíly pro cestující s dětmi do 10 let nebo prostory pro uložení jízdních kol, kočárků a dalších objemných zavazadel nebo audiovizuální systém.
 
Návrhy na pojmenování nového vlaku vzešly ze soutěže, kterou organizovaly České dráhy spolu se Škodou Transportation. Autor vítězného návrhu získá od Českých drah In Kartu s aplikací IN 100 na jeden rok v ceně 19 990 Kč. Národní dopravce ocení i dalších devět nejzajímavějších návrhů. Jejich autoři obdrží na druhém místě In Kartu s aplikací IN 50 a další účastníci v pořadí pak Kilometrické banky a vouchery v ceně 1 000 Kč pro cestování s Českými drahami.
 
 

Přečtěte si také

Back to top button