Železniční doprava

Lidé poslali 5 097 návrhů na pojmenování nového vlaku

České dráhy a Škoda Transportation zaznamenaly velký zájem veřejnosti o pojmenování nového rychlíkového vlaku pro české tratě.

Celkem 5 097 návrhů originálních jmen zaslalo 2 333 osob. Šestičlenná pracovní skupina složená z marketingových a technických specialistů dopravce a výrobce bude mít nyní těžký úkol vybrat desítku nejlepších návrhů, ze kterých pak vyberou konečné pojmenování nejvyšší vedení obou společností.
 
České dráhy objednaly v loňském roce deset pětivozových a čtyři třívozové elektrické jednotky s kapacitou 350 a 200 sedících cestujících u společnosti Škoda Vagonka, která je členem skupiny Škoda Transportation. Jedná se o moderní  nízkopodlažní vlaky, jejichž výroba je v plném proudu. Českým drahám budou postupně dodávány od druhé poloviny letošního roku.
 
Soupravy nabídnou cestujícím komfortní klimatizovaný interiér, bezbariérové sociální zařízení nebo Wi-Fi. Interiér bude navíc uzpůsoben pro dálkovou přepravu. Samozřejmostí budou polstrované a polohovatelné sedačky, sklopné stolky, elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky, oddělené oddíly pro cestující s dětmi do 10 let nebo prostory pro uložení jízdních kol, kočárků a dalších objemných zavazadel. Informace o průběhu jízdy a následujících zastávkách bude možné sledovat pomocí moderního audiovizuálního informačního systému.
 
České dráhy a Škoda Transportation se rozhodly pojmenovat nový vlak v duchu tradice založené soupravami CityElefant a pokračující jednotkami RegioPanter. Proto na začátku letošního roku společně vyhlásily soutěž o pojmenování nového rychlíkového vlaku. Veřejnost mohla své návrhy posílat do 31. března 2015.
 
Své náměty zaslalo 2 333 hlasujících, přitom někteří posílali i více návrhů najednou. Jeden z účastníků soutěže zaslal dokonce neuvěřitelných 246 návrhů, ale i několik dalších jednotlivců poslalo najednou desítky typů na nové jméno. Celkem obdržely České dráhy a Škoda Transportation 5 097 návrhů na jméno pro nový vlak. Protože některé nápady na pojmenování mělo více osob, obsahuje seznam tipů celkem 3 384unikátních návrhů.
 
Vyhodnocení bude práce nelehká a velmi odpovědná, protože vybrané pojmenování ponesou moderní vlaky v příštích letech a také proto, že autor vítězného návrhu získá In Kartu s aplikací IN 100 na jeden rok v ceně 19 990 Kč. Oceněno bude i dalších devět nejzajímavějších návrhů. Jejich autoři obdrží na druhém místě In Kartu s aplikací IN 50 a další účastníci v pořadí pak Kilometrické banky a vouchery v ceně 1000 Kč pro cestování s Českými drahami.
 

Přečtěte si také

Back to top button