Železniční doprava

České dráhy obdržely výroční cenu Národní rady osob se zdravotním postižením ČR „MOSTY 2014“

Projekt Českých drah „Cestu si objednávám z pohodlí svého domova“ zvítězil v rámci kategorie Instituce veřejné správy za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch osob se zdravotním postižením.

Národní dopravce získal ocenění za zjednodušení a zkvalitnění objednávek přepravy a asistence pro osoby s omezenou schopností pohybu pomocí otevřené aplikace dostupné na webu a všech pokladnách v ČR.
 
„České dráhy se dlouhodobě zaměřují na zajištění dobře fungujícího systému pro cestující s omezenou schopností pohybu. Vážíme si už samotné nominace, utvrzuje nás to, že jdeme správným směrem. Oceněná webová aplikace běží od prosince 2013, v ostrém provozu od dubna loňského roku, a do letošního února jsme obdrželi 5842 objednávek. Drtivou většinu jsme vyřídili kladně, zamítnout jsme museli pouze 424 žádostí a 489 objednávek cestující stornovali. Objednávku přeprav cestujících na vozíku z vnitrostátní přepravy rozšiřujeme v pilotním provozu od tohoto pátku, tedy od 20. března, i pro cestování do zahraničí prostřednictvím tzv. „booking tool“. Tato aplikace umožňuje zajištění asistenčních služeb při jízdách z České republiky do třinácti zemí Evropy a zpět a současně i při cestování na území jiných států,“ přibližuje Michal Štěpán, člen představenstva ČD zodpovědný za osobní dopravu.
 
Pilotní provoz nové služby „booking tool“ zajistí Centrální zákaznický servis ČD formou objednávkového formuláře nebo telefonicky. Novinkou pro handicapované cestující bude v průběhu roku 2015 kromě zajištění asistenční služby do vybraných zemí i možnost zakoupení mezinárodní jízdenky a její zaslání poštou.
 
Mezi další služby, které České dráhy nabízí handicapovaným cestujícím, patří i možnost cestování doprovodu zákazníků na invalidním vozíku do zahraničí a zpět zdarma. V mezinárodním rozsahu byla tato služba doposud umožněna pouze průvodcům nevidomých.
 
Cestování s ČD bez překážek
Jako národní dopravce vnímají ČD svoji nezastupitelnou roli ve zlepšování podmínek cestování pro spoluobčany se sníženou pohyblivostí. Jsou jediným dopravcem, který nabízí cestujícím se zdravotním postižením nejvíce možností komfortního cestování po celé republice. Více než polovina spojů zavedených v jízdním řádu je v současnosti bezbariérová. Nevidomým cestujícím usnadňují cestování různé naváděcí a informační zvukové majáčky ve stanicích nebo hlášení ve vlacích.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button