Železniční doprava

České dráhy uzavřely rámcovou smlouvu na dodávku až 11 elektrických jednotek RegioPanter

České dráhy uzavřely se společností Škoda Vagonka, a.s., rámcový kontrakt na dodávku až 11 elektrických dvouvozových jednotek z rodiny RegioPanter řady 650. Hodnota kontraktu je 1,2 miliardy Kč.

Platnost rámcového kontraktu je 48 měsíců. Moderní elektrické jednotky RegioPanter řady 650 jsou dvousystémové vlaky vhodné pro provoz prakticky na všech elektrifikovaných tratích v České republice. Cestujícím nabízejí komfortní, světlý a klimatizovaný interiér s oddílem 1. a 2. třídy. K dispozici jsou elektrické zásuvky 230 V 50 Hz pro napájení drobné elektroniky cestujících, jako jsou mobilní telefony, notebooky, iPady a další. Jednotky jsou vybaveny pro provoz Wi-Fi připojení k internetu.
 
Nízkopodlažní řešení umožňuje snadný nástup a výstup osobám se sníženou schopností pohybu a orientace, jako jsou senioři, malé děti, cestující s kočárky nebo vozíčkáři. Souprava je vybavena moderním WC s uzavřeným systémem, které je přístupné pro imobilní cestující. V elektrických jednotkách RegioPanter jsou také vyhrazená místa pro přepravu jízdních kol, kočárků a dalších objemných zavazadel. O průběhu cesty, trase a následných zastávkách informuje cestující moderní opticko-akustický systém, který využívá i LCD displeje.  
 
Kapacita soupravy je 147 míst k sezení, z toho 9 míst v 1. třídě. Cestující mají k dispozici i další sklopné sedačky. Jednotky řady 650 z rodiny RegioPanter jsou 53 metrů dlouhé, mají hmotnost 103 tun, výkon 1 360 kW a maximální rychlost 160 km/h.
První dvě soupravy z rámcového kontraktu by mohly jezdit na lince Ostrava – Mošnov, Ostrava Airport v Moravskoslezském kraji.
 

 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button