Námořní a lodní doprava

19.100 TEU – kontejnerový obr CSCL GLOBE na své panenské plavbě v Hamburku

Nárůst přeprav s Čínou pokračuje.

Odbavením lodi CSCL GLOBE byla v období  13. – 15. ledna v přístavu Hamburk poprvé obsloužena loď s kapacitou 19.100 TEU. V současné době je to největší liniová kontejnerová loď na světě, která operuje mezi Evropou a Dálným východem. Čína bude v kontejnerové dopravě i v letošním roce posilovat svou pozici nejdůležitějšího obchodního partnera Hamburku. Po vyhodnocení výsledků překladu za rok 2014 počítá Hafen Hamburg Marketing s dosažením 3 milionů TEU v relaci s Čínou.
 
Na 400 metrů dlouhá a 59 metrů široká loď s ponorem 16 metrů při plné zátěži – to jsou parametry nového kontejnerového giganta – CSCL GLOBE. S kapacitou 19.100 TEU patří tato nová loď rejdaře China Shipping Container Lines k největším na světě. V příštím roce postaví Hyundai Heavy Industries v Jižní Koreji ještě čtyři sesterské lodě CSCL GLOBE.  Na kontejnerovém terminálu Eurogate v Hamburku vyložil a naložil kontejnerový obr při prvním připlutí na 11.000 TEU.
 
„Pro příští roky počítáme s dalším nárůstem přeprav mezi Dálným východem a Evropou a chceme nadále zvyšovat náš podíl na trhu v této relaci. Přístav Hamburk přitom pro nás hraje hlavní roli lokálního zásobovatele a překladiště – v současné době máme v Hamburku týdně dvě vlastní a k tomu pět charterových linek“, řekl Niels Harnack, výkonný ředitel China Shipping Agency (Germany) GmbH u příležitosti prvního připlutí CSCL GLOBE na kontejnerový terminál Eurogate.
 
Zdůraznil však i nutnost úpravy plavební dráhy na dolním a vnějším Labi, aby dopravní řetězce mohly být ještě výkonnější. „Protože nové obří kontejnerové lodě nemohou být kvůli problémům s hloubkou labské plavební dráhy plně naloženy, musíme nechávat část nákladu v Rotterdamu. Proto jsme nuceni naší liniovou službou najíždět Rotterdam dvakrát“, vysvětluje Niels Harnack.
 
Pokud by se hloubka plavební dráhy zvýšila o jeden metr, mohly by velké kontejnerové lodě jako je CSCL GLOBE přepravovat o 1000 TEU více. Liniová služba AEX-1, kde je nasazena i CSCL GLOBE, obsluhuje následující přístavy: Tianjin, Qingdao, Shanghai, Ningbo, Nansha, Yantian, Singapur, Port Kelang, Felixstowe, Rotterdam, Hamburk a Zeebrügge.
 
Pro čínský záhraniční obchod je Hamburk bránou do Evropy
V kontejnerové dopravě dominuje  v Hamburku v importu i exportu přeprava s Čínou. Téměř každý třetí kontejner sem přichází z Číny či startuje svou námořní cestu do Číny. „Vycházíme z toho, že po konečném vyhodnocení kompletních  výsledků překladu za rok 2014 dojdeme k hranici 3 milionů TEU“, předpovídá Axel Mattern, člen představenstva Hafen Hamburg Marketing.
 
Za prvních devět měsíců roku 2014 byl výsledek kontejnerové přepravy mezi Hamburkem a Čínou 2,3 milionů TEU, což byl závratný nárůst o 12,8 procent. Mezi nejvíce přepravované komodity patří jak v importu, tak i v exportu potraviny, chemické výrobky, stroje a zařízení, dále vybavení pro domácnost, dřevěné výrobky, papír, lepenka a tiskařské výrobky, kovy a kovové produkty.
 
„Nárůst kontejnerových přeprav a zvyšující se nasazení velkých kontejnerových lodí v dopravě s Čínou mezitím jasně ukazuje, že už dlouho nemůžeme čekat na úpravu plavební dráhy na dolním a vnějším Labi. S touto úpravou se musí začít již v roce 2015“, požaduje Axel Mattern. Při příležitosti prvního připlutí CSCL GLOBE do Hamburku vyjádřil své přesvědčení  Yu Zenggang, viceprezident China Shipping, že bude prosazena jak požadovaná úprava plavební dráhy, tak i zvětšení točny Waltershof na 600 metrů. „Tato stavební opatření, která jsou důležitá pro velké kontejnerové lodě, jsou velmi důležitá i pro naše klienty, kteří se na Hamburk orientují“, řekl Yu Zenggang.
 
 
To, že zahraniční obchod s Čínou je v Hamburku pevně zakotven, dokládá vedle dominantního množství přeloženého zboží i počet čínských společností, které jsou zaneseny v obchodním rejstříku hanzovního města. K tomu se počítá i více než 700 hamburských společností, které mají s Čínou obchodní vztahy a z nichž má na 140 firem pobočku, zastoupení nebo provozovnu přímo v Čínské lidové republice. Hafen Hamburg Marketing je zde zastoupen svými reprezentacemi v Šanghaji a v Hongkongu.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button