Logistika a sklady

Do finále soutěže o titul Nejlepší z realit 2014 bylo nominováno 37 projektů

Do své další fáze vstoupil již 16. ročník soutěže „Best of Realty – Nejlepší z realit“.

V září uzavřel pořadatel soutěže, společnost BEST OF REALTY, příjem přihlášek do letošního ročníku. Odborná porota pak nominovala celkem 37 projektů, které se letos budou v jednotlivých kategoriích ucházet o respektovaný titul Best of Realty  - Nejlepší z realit 2014. Vyhlášení výsledků a předání ocenění těm nejlepším proběhne v úterý 4. listopadu na slavnostním večeru v Kongresovém sále České národní banky v Praze 1.
 
V čele osmičlenné odborné poroty soutěže, považované v tuzemsku za nejprestižnější v oboru, stojí Ing. Pavel Kühn (Česká spořitelna – Erste Corporate Banking). Ten je zároveň i garantem početně nejobsazenější kategorie Rezidenční projekty. Jury se skládá ze zástupců Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), agentur pro výzkum trhu, developerů, realitních makléřů, bankéřů i architektů. 
 
Na svém prvním zasedání porota rozhodla, že nominaci do finále získává celkem 37 projektů. Ty budou soutěžit v šesti základních soutěžních kategoriích (Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Rekonstruované kanceláře, Obchodní centra, Hotely a Průmyslové a skladové areály). Největší konkurence je jako každoročně v kategorii Rezidenční projekty, která má letos 16 uchazečů o titul.
 
„Počet přihlášených projektů odpovídá dalšímu posunu v rozvoji některých segmentů trhu realit, zejména rezidenčnímu, kancelářskému a logistice, u níž můžeme hovořit o dalším boomu,“ říká Pavel Kühn, předseda jury. „Tradičně nejvyšší počet přihlášených projektů měl segment bydlení, kde se poprvé objevil i družstevní projekt. I letos se jednalo především o pražské projekty. Nominovaný projekt nemá v této kategorii ani druhý nejrozvinutější bytový trh v Brně. Oproti tomu v ostatních kategoriích se objevily projekty z mnoha regionů České republiky, což svědčí o dalším rozvoji místních nemovitostních trhů. Pouze ve dvou segmentech –  v hotelech a obchodních centrech, kde trh již vykazuje vysoké naplnění – jdou do finále pouze tři projekty,“ dodává Pavel Kühn.
 
Vyhlášení výsledků a předání ocenění nejlepším projektům proběhne v úterý 4. listopadu 2014 na slavnostním večeru. Jeho dějištěm bude již tradičně Kongresový sál České národní banky na Senovážném náměstí v Praze 1. „V úvodu galavečera, jehož se každoročně účastní čelní představitelé českého realitního trhu, architekti, developeři, osobnosti právnického, finančního a veřejného života, budou v krátkém filmu prezentovány všechny projekty soutěžící v letošním ročníku soutěže. Poté budou představeny užší nominace a následně vyhlášeny a oceněny vítězné projekty. Vítězům a oceněným bude předána skleněná trofej a pamětní tabulka určená například k umístění u vchodových dveří do oceněné budovy,“ přibližuje průběh slavnostního večera Jana Hrabětová, ředitelka soutěže.
 
Mezi rezidenčními projekty se mimo jiné utkají Apartmány Medvědín (developer: UBM Bohemia), Ecocity Malešice (JRD), 2Barevné Letňany – II. etapa (Trigema), Apartmány Eden Luhačovice (Aperta Group) či KOTI Braník (YIT Stavo) a poprvé i družstevní development BD Novostrašnická (EBM Partners).
 
Mezi novými administrativními centry soupeří mimo jiné BB Centrum – budova G (developer: Passerinvest Group), River Garden Office II/III (HB Reavis) či multifunkční komplex Quadrio (CPI Property Group/CPI Národní). V kategorii rekonstruovaných kanceláří o titul usilují například administrativní centrum Ovocný trh 12 (developer: Metrostav Development), Silo Tower Olomouc (HOPR Group) či Jindřišská 16 (Immofinanz). V kategori hotelů bude soutěžit například horský hotel Čeladenka v Beskydech (developer: Kovotour Plus) či pražský Hotel Golden Crown (UCTAM Czech Republic).
 
Mezi obchodními centry se o vítězství uchází Centrum Pivovar Děčín (developer: SETTIMO Development a Nemovitostní fond skupiny RSJ Private Equity) či obchodní centrum Krakov (Centrum Krakov). V  kategorii skladových a průmyslových areálů se utkají mimo jiné Panattoni Park Stříbro (developer: Panattoni Czech Republic Development), D2.1 – FEI, CTPark Brno (CTP) či nová logistická centrála DHL Express (PointPark Properties). Přehled všech soutěžících projektů bude od pondělí 6. října 2014 uveřejněn na webu soutěže www.bestofrealty.cz.
 
Vedle titulů ve zmíněných šesti kategoriích získá Zvláštní cenu poroty projekt, který se v uplynulém období výjimečným způsobem zasloužil o rozvoj českého realitního trhu či jinak obohatil trh a jeho prostředí. V této kategorii o titul bojují mimo jiné Forum Karlín (developer: North Line) či projekt konverze obilného sila v Řevničově na loftové bydlení (Palladium.cz). Svou speciální cenu tradičně udělí také Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. 
 
Stejně jako vloni bude udělena i laická cena – Cena čtenářů. Svůj hlas oblíbenému projektu bez ohledu na kategorii je možné od pondělí 6. října 2014 udělit prostřednictvím webové stránky soutěže (www.bestofrealty.cz). V této kategorii je – podobně jako v případě Zvláštní ceny poroty a Ceny ARTN – udělována pouze jedna cena pro vítěze. 
 
O soutěži
Vyhlašovatelem a organizátorem soutěže je BEST OF REALTY, s.r.o. Soutěž se již tradičně koná pod odbornou záštitou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, sdružující významné osobnosti české developerské scény a souvisejících oborů. Rozhodujícími kritérii při posuzování kvality přihlášených a následně soutěžících projektů jsou vždy výběr lokality, urbanistické a architektonické řešení, kvalita realizace a úspěšnost na trhu nemovitostí; ocenění se tak může dočkat jen projekt, který oproti ostatním přináší výraznou přidanou hodnotu. 
 

Přečtěte si také

Back to top button