Logistika a sklady

Blíží se mezinárodní konference CEDEM v Praze

Témata, která hýbou realitními trhy ve střední a východní Evropě.

V pražském Slovanském domě se od úterý 23. do středy 24. září uskuteční již 15. ročník mezinárodní konference CEDEM. Ta je zaměřená na realitní trh a investování v regionu střední a východní Evropy a za uplynulých 14 let se stala jednou z nejvýznamnějších tuzemských akcí v oboru. Při panelových diskusích, přednáškách a prezentacích se k širokému spektru aktuálních témat vyjádří řada lídrů realitního trhu z celé Evropy.
 
Jednacím jazykem je angličtina. Úterní večer je věnován networkingu v rámci společenské Gala Party v restauraci Como na Václavském náměstí. Přihlásit se na konferenci je ještě možné prostřednictvím registračního formuláře na http://cedem.cijjournal.com/. CEDEM pořádá vydavatelství Roberts Publishing Media Group ve spolupráci s časopisem Construction&Investment Journal, jehož šéfredaktor Robert McLean bude také jedním z moderátorů konference.
 
Mezi diskutovanými tématy budou mimo jiné aktuální otázky jednotlivých realitních segmentů, jimiž jsou bydlení či trh kancelářských a průmyslových nemovitostí. Právě panel o industriálních nemovitostech letos budí velká očekávání, protože tento sektor je ve střední a východní Evropě v současnosti považován za nejzajímavější. Do výstavby rozsáhlých skladových portfolií dnes proudí miliardy eur a horečné spekulativní nákupy pozemků signalizují začátek nové fáze. Ani banky nezůstávají pozadu a projevují zvýšenou ochotu financovat jak development, tak akvizice.
 
V minulých třech měsících byla dokončena řada významných transakcí. Jde nejen o nejmodernější distribuční centrum pro Amazon ve středočeské Dobrovízi, které se chystá stavět Panattoni, ale i o uzavřené transakce na výstavbu logistických center v Rudné a v Jirnech. O důvodech
tohoto akcelerujícího a pozitivního růstu segmentu průmyslových nemovitostí budou diskutovat jeho klíčoví aktéři – mj. zástupci společností CTP, PointPark Properties, Prologis, Goodman, Dentons, Cushman&Wakefield a ČSOB. První konferenční den zakončí panel „Kancelářské nemovitosti – hra se přiostřuje“, který nabídne zasvěcenou diskusi o současných cenách kancelářských nemovitostí a o střednědobých vyhlídkách na novou poptávku nejen v České republice, ale i v celém regionu střední a východní Evropy.
 
Mezi potvrzenými řečníky jsou zástupci společností CBRE, Portland Trust, HB Reavis Group, Penta a UniCredit Bank. Velký zájem vyvolávají také diskusní fóra týkající se kapitálového trhu a investic. Dosavadní výsledky ukazují, že rok 2014 by pro český investiční trh mohl být rekordní; výrazné oživení investičního trhu zaznamenává i Polsko. Výnosy na klíčových trzích v těchto zemích ale klesají.
 
Na místě je proto otázka, zda se nyní investorům nabízí poslední možnost k výhodnému nákupu nemovitostí na Slovensku, Polsku či Maďarsku. Panelové diskuse k tomuto tématu se zaměří na příležitosti ve výše uvedených zemích, kde byly investice dosud poměrně slabé. K tomuto tématu se vyjádří mj. zástupci společností Heitman, Sentient, CBRE či Biris Goran. 
 
Novinkou letošního ročníku konference CEDEM jsou dvě obchodní mise z Maďarska a Rumunska, jichž se zúčastní investoři, developeři, nájemci a konzultanti působící na těchto trzích. První den se tak v rámci CEDEMu uskuteční dvě speciální investiční prezentace a diskuse, jimž bude vyhrazen speciální prostor auditoria Slovanského domu. 
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button