Logistika a sklady

P3 připravuje logistický park v Lovosicích – v dosahu dálnice, železnice i vodní cesty

Nový logistický park o celkové rozloze budov téměř 130 000 m2 připravuje průmyslový developer P3 na okraji Lovosic.

Jeho atraktivitě nahrává výborná dopravní dostupnost nedávno dokončené dálnice D8 a potenciál nedalekého železničního překladiště a také přístavu na Labi. Regionu s vyšší nezaměstnaností přinese až tisícovku pracovních míst.
 
Funkční infrastruktura rozvíjí region
Dostavba dálnice D8 odstartovala rozvoj potenciálu Ústeckého kraje pro průmyslový development. P3 si pro výstavbu svého parku vybrala Lovosice. Z Prahy jsou dostupné do půl hodiny a v opačném směru je to jen hodina do Drážďan, necelých 200 km je to do Lipska.  „Park P3 Lovosice bude pro firmy zajímavý už jenom kvůli snadnému dosahu německé průmyslové zóny v Drážďanech a Lipsku, kde je rozvinutý zejména automobilový průmysl. Z pohledu středoevropské logistiky bude mít park význam pro přepravu rychloobrátkového zboží mezi Německem, Českou republikou a Polskem,“ vysvětluje šéf developmentu P3 pro Českou republiku Jakub Pelikán.
 
Úspěch P3 parků je založen na skvělých lokalitách a nejinak je tomu v případě Lovosic. Jeho jedinečnost spočívá v dosahu tří druhů dopravy. Tou stěžejní bude silniční doprava, z dálnice do parku vede cesta mimo obydlenou oblast a je zde nově vybudovaný kruhový objezd. Zároveň má možnosti využití železniční přepravy, vedle areálu vede železniční koridor Budapešť – Vídeň – Berlín, a nedaleko se nachází mezinárodní překladiště. Díky lovosickému přístavu lze navíc uvažovat i o vodní dopravě po Labi až k Severnímu moři.
 
Práce v P3 Lovosice pro tisícovku lidí
Jakub Pelikán z P3 však upozorňuje na to, že atraktivní lokalita dnes nesouvisí jen s infrastrukturou, ale čím dál tím víc s pracovními příležitostmi. „Nemá smysl budovat další logistické parky tam, kde se již dnes firmy potýkají s nedostatkem pracovníků. Hledali jsme proto region, kde je oproti celorepublikovému průměru nezaměstnanost vyšší. Věřím, že lidé z Lovosic a z celého Ústeckého kraje najdou v našem parku dostatek zajímavých pracovních příležitostí,“ říká Jakub Pelikán.
 
Park P3 Lovosice sousedí s Lovochemií a vede tudy pravidelná autobusová linka, v blízkosti je železniční zastávka a samotné centrum města je snadno dosažitelné i pěšky nebo na kole.
 
Big Box o délce půl kilometru
Koupě 32 hektarů pro průmyslový park od děčínské společnosti Armex Oil představuje pro P3 v rámci jedné transakce doposud největší pozemkovou akvizici v České republice. Celková rozloha čtyř zamýšlených hal překročí 128 000 m2, přičemž asi 4 000 m2 budou určeny pro kanceláře. Park P3 Lovosice bude zajímavý i díky tzv. Big Boxu, velkokapacitní hale, jejíž délka bude bezmála půl kilometru (469 metrů). Bude mít 90 000 m2 a vytvoří dominantu celého parku.
 
K nadčasovému charakteru P3 parků přispívá zeleň, kterou P3 vysazuje ve všech svých parcích. Areál od okolní krajiny oddělí zalesněný val, který výroste ve směru k Lukavci. Společnost P3 vybuduje také suchý polder, který přispěje k ochraně před povodněmi.
 
O park P3 Lovosice se zajímají jak logistické společnosti, tak firmy, které se zabývají lehkou výrobou. V rámci BTS výstavby (Built-To-Suit) jim P3 přizpůsobí haly na míru jejich potřebám. „Díky pokročilým jednáním se zájemci lze očekávat, že by se park mohl začít stavět ještě letos,“ odhaduje Jakub Pelikán.

Přečtěte si také

Back to top button