Logistika a sklady

P3 průmyslový development nové generace: ekologicky šetrné sklady i parky

Od striktní funkcionality k zeleným parkům s estetickou a urbanistickou funkcí, to je trend dominující novým projektům průmyslového developera, společnosti P3. Důvodem stavebního boomu zelených hal v zelených parcích přitom není jen snaha o společensky odpovědné podnikání, ale také prestiž, a především udržitelná spotřeba energie.

Díky nejmodernějším technologiím výstavby mohou nájemci dosáhnout celkové úspory na výdajích za služby. Právě udržitelnost je přitom vnímána jako nezbytná podmínka pro zařazení budov mezi kvalitní a vyhledávané stavby.
 
Pět P3 cest k udržitelnější výstavbě
 
1. Vše začíná výběrem lokality parku
Rozhodujícím faktorem, který ovlivňuje atraktivitu průmyslových parků, je lokalita. Ty s přímým napojením na hlavní silniční tahy patří mezi nájemci k nejvyhledávanějším. Nejde přitom jen o komerční motiv – průměrná vzdálenost P3 parků od dálnic nebo silnic vyšší třídy je přibližně 1 km, což významně přispívá k snižování uhlíkové stopy i celkové dopravní zátěže dotčeného území. Nadstandardní dopravní synergii pak nabízí především park P3 Prague D11, který je strategicky vystavěn mezi dálnicemi D11 a D10 a pro zaměstnance je dostupný i železnicí vzdálenou jen 300 m. Dopravním šampionem je z hlediska obslužnosti i park P3 Prague Horní Počernice, který je unikátní tím, že nabízí řadu služeb retailového charakteru včetně výdejen e-shopů. Zatímco pro logistiku nájemců je důležité přímé napojení na D10 a pražský dálniční okruh, z hlediska zaměstnanců a retailových zákazníků je podstatné napojení na síť pražské integrované dopravy. Více než 350 000 m2 velký areál obsluhuje linka pražské MHD č. 220. Autobusovou dopravu zajistila P3 i do svého parku u D1, denně ji využije přes 1 500 zaměstnanců.
 
2. Udržitelná výstavba, ekologická energie a svícení
Nové haly P3 staví s atraktivní světlou výškou – 12,2 m, díky ní disponují o 25 % větší kapacitou oproti běžné desetimetrové čisté výšce skladu a nemusí se tak rozšiřovat v ploše. Střechy některých hal jsou osazeny výkonnými fotovoltaickými panely, takže například P3 parky u D1 nebo v Horních Počernicích vyrábějí energii. Střechy jsou navíc opatřeny systémem důmyslně rozmístěných světlíků. Ty do interiéru hal vpouští denní světlo tak, že přispívají k snížení nákladů za osvětlení míst s největší frekvencí pohybu zaměstnanců – např.: expedičních zón. Tam, kde světelný výkon světlíků nestačí, P3 montuje inteligentní osvětlení. V rumunském parku P3 Bucharest je například navržené tak, aby se osvětlovala pouze ta část prostoru, ve které je detekovaný pohyb lidí a strojů. Z P3 parků v Česku je z pohledu hospodaření se světlem zajímavý P3 Prague D1, kde je v hale společnosti Yusen Logistics možné každý skladovací sektor rozsvítit zcela nezávisle. Nájemníci osvětlují jen frekventovaná místa, čímž ročně ušetří 40 % nákladů na osvětlení.
 
„Stále více firem vnímá potřebu udržitelného podnikání, chtějí ukázat, že podnikají v kvalitních halách, úsporných parcích šetrných k životnímu prostředí. Eko certifikace je jedním ze způsobů, jak zvýšit hodnotu nemovitosti. Pro nájemce je však důležitá i optimální úroveň nákladů. Aby novostavba u nájemců uspěla, musí projít komplexní prověrkou, která zkoumá energetickou náročnost, hospodaření s vodou a odpady, využití šetrných materiálů, či kvalitu vnitřního prostředí budovy. Synergie těchto řešení pak pomůže významně snížit provozní náklady a tedy ekonomiku provozu nájemce,“ přibližuje Tomáš Míček, ředitel P3 pro Českou republiku.
 
Vlajková loď P3 v České republice, budova pro VF Corporation v P3 Prague D8 se pyšní certifikátem BREEAM na úrovni „Very Good“. Její výstavba vyžadovala to nejlepší know-how a také konzultace P3 s VF Corporation nad jejím návrhem, specifikacemi a provozní praxí tak, aby byl splněn závazek společnosti vůči iniciativám na podporu ekologických budov (Green Buildings Initiatives). Díky tomu vznikla jedna z nejmodernějších budov v celé České republice, disponuje úpornými a ekologickými technologiemi, jako jsou moderní systémy vytápění a ventilace, zvýšení tepelné izolace, inteligentní LED osvětlení a tepelně izolované můstky, ale také mnoha dalšími prvky, které významně zlepšují pracovní prostředí zaměstnanců.
 
3. Úspora při vytápění
Velkou část z provozních nákladů v průmyslových a logistických parcích tvoří v našich klimatických podmínkách energie potřebná k vytápění, popřípadě chlazení. Z hlediska měřitelných parametrů je budování hal a skladů s dvojitým pláštěm fasády a instalace vzduchotěsných oken a dveří součástí udržitelného průmyslového developmentu P3. Značné úspory při ohřevu vody dosáhli například v hale pro ID Logistics postavené v polském parku P3 Mszczonów díky střešním solárním panelům, které se 100% starají o dodávku teplé užitkové vody.
 
4. Ekologické hospodaření s vodou
Hospodaření s dešťovou vodou na tak rozlehlých plochách, jakými logistické parky jsou, vyžaduje patřičnou pozornost. Systémem svodů dešťová voda odtéká do velkokapacitních retenčních nádrží, odkud se postupně vsakuje do země. Technologicky osvědčené, a přitom velmi účinné, řešení umožňuje, aby dešťová voda zůstávala v půdě na místě spadu, na rozdíl od minulosti, kde se často odváděla do přilehlých toků.  V blízkosti parku P3 Prague D8 pak bylo součástí krajinného řešení i vybudování protipovodňového poldru, který vyrovnává hladinu vody v Máslovickém potoce a chrání nejen P3 park, ale i sousední obce.  Hráz je 4,5 metru vysoká. Kdyby došlo k rozvodnění řeky a hrozila by povodeň, zadržela by 40 000 m3 vody. Vznikla by vodní plocha o rozloze 2 hektary, tedy asi polovina Václavského náměstí, která by se nedostala do obydlených částí okolních obcí. P3 navíc zvýšila výkon nedaleké čistírny odpadních vod v Klíčanech.
 
5. Ochrana okolní přírody
Součástí P3 strategie zelenějších parků je i snaha o přirozenější souznění s rázem okolní krajiny. Děje se tak prostřednictvím výsadby lokálních dřevin, a to nejen přímo v P3 parcích, ale i jejich nejbližším okolí. Konkrétním příkladem je doplnění stromové aleje při příjezdu do Klecan nebo vybudování ochranného biotopu u parku u D1, jehož návrh byl prodiskutován s Odborem životního prostředí v Říčanech. Park P3 Žilina od okolní zástavby odděluje speciálně vysazený stromový val, který izoluje světelný smog. Stejně tak se P3 při stavbě snaží co nejvíce využívat i lokální obnovitelné zdroje. Okolí německého parku P3 Niedersachsenpark je známé těžbou dřeva, a proto jsou nosníky hal celodřevěné. Dřevo přitom jako stavební materiál stavbu nijak nelimitovalo, a naopak jí dodalo neobvyklý architektonický prvek. Součástí skladu o rozloze 20 000 m² pro společnost PSA Peugeot Citroën je kromě dřevěné nosné střešní konstrukce také energeticky úsporné opláštění, inteligentní osvětlení, solární ohřev vody a stanice pro dobíjení elektromobilů.
 
Logistické parky P3 v poslední době zažívají zelenou revoluci. Nad rámec efektivity a funkcionality svých parků myslí P3 i na udržitelnost nebo příjemné pracovní prostředí pro zaměstnance svých zákazníků. Tento přístup sklízí úspěch u zákazníků a ti ho začínají, i s ohledem na nižší provozní náklady, považovat za samozřejmý.
 

Přečtěte si také

Back to top button