Logistika a sklady

DHL a Gatwick otvírají nový závod na zpracování odpadu

Letiště Gatwick a DHL Supply Chain 24. března oficiálně otevřely nový závod na zpracování odpadu. Gatwick je tak prvním letištěm na světě, které ve svém areálu přeměňuje na energii odpady, jako jsou zbytky jídel a obaly.

Nový závod DHL na zpracování odpadu, vybudovaný nákladem 3,8 milionu GBP, nejenže v areálu letiště bezpečně likviduje odpad kategorie 1, ale také jej, společně s dalším organickým odpadem, přeměňuje na energii pro vytápění provozů závodu na zpracování odpadu a pro pohon systému pro recyklaci vody na letišti Gatwick. Závod podle plánů ušetří 1 000 GBP za každý provozní den na nákladech na energii a zpracování odpadu.
 
Do kategorie 1 patří většina odpadu z letů mimo EU. Jedná se o zbytky jídel nebo cokoli, co s potravinami přišlo do styku, jako jsou například obaly, kalíšky a tácky na pokrmy z mezinárodních letů. V novém závodě je odpad přeměňován na suchý sypký organický materiál, který se používá jako palivo k vytápění provozů závodu a sušení odpadu.
Gatwick v současnosti likviduje 2 200 tun odpadu kategorie 1 ročně, což představuje přibližně 20 % celkového odpadu vyprodukovaného na letišti (10 500 tun). Nové energetické zařízení zpracuje přibližně 10 tun za den, přičemž veškerý odpad kategorie 1 byl dosud likvidován mimo areál letiště.
 
Cílem letiště Gatwick je zvýšit do roku 2020 míru recyklace ze současných 49 % na cca 85 %, což je nejvyšší hodnota mezi všemi letišti ve Velké Británii. Součástí závodu je centrum pro třídění odpadu, které maximalizuje interní recyklaci. Soustředěním všech aktivit do jednoho místa umožňuje týmu přepravovat odpad čtyřikrát efektivněji než dosud, čímž se snižuje intenzita místní dopravy a emise CO2.
 
Závod byl vybudován také s ohledem na budoucnost a má kapacitu pro výrobu ještě vyššího množství energie, kterou by bylo možné jednou využívat k zásobování ostatních částí letiště.
 
„Chceme se stát jedním z nejekologičtějších letišť na světě. Náš nový inovativní závod na zpracování odpadu činí z náročného problému s odpady trvale udržitelný zdroj energie. Jsme si jisti, že tímto stanovujeme vzor v oblasti likvidace odpadu, který budou ostatní následovat,“ řekl Stewart Wingate, generální ředitel letiště Gatwick.
 
„Naše ambiciózní plány rozvíjet se s maximální možnou odpovědností vůči životnímu prostředí jsou motivovány nekompromisními cíli. S potěšením mohu říci, že naše strategie funguje a navzdory zdvojnásobení počtu cestujících je naše ekologická stopa v současnosti lepší než na začátku 90. let 20. století,“ uvedl Wingate.
 
Martin Willmor, seniorní viceprezident společnosti DHL Supply Chain, zodpovědný za specializované služby ve Velké Británii, k tomu dodal: „Jsme nadšeni, že po deseti letech úzké
spolupráce s letištěm Gatwick stále nalézáme inovativní způsoby pro vylepšování provozních činností na celém letišti. Likvidace odpadu kategorie 1 může být velmi nákladná a časově náročná, ale náš nový systém hospodaření s odpadem a recyklace je obrovským krokem vpřed.“
 
„Gatwick je průkopníkem ve výrobě energie z vlastního odpadu a v současnosti se již zabýváme řadou dalších iniciativ na podporu výroby trvale udržitelné energie a další expanze letiště,“ naznačil další plány Willmor.
 
DHL Supply Chain již řídí dodávky zboží jménem letiště Gatwick ve svém logistickém a konsolidačním provozu od 150 partnerů letiště a maloobchodních firem. Vývoj nového závodu pro hospodaření s odpadem je také v souladu s nedávno oznámeným cílem společnosti Deutsche Post DHL Group postupně snížit do roku 2050 veškeré emise související s logistikou až na nulu. Mateřská společnost DHL Supply Chain se chce také stát lídrem na trhu ekologické logistiky a plánuje rozšíření svého portfolia ekologických produktů a služeb, které pomohou zákazníkům dosahovat jejich vlastních cílů pro ochranu klimatu. 

Přečtěte si také

Back to top button