Logistika a sklady

DACHSER: Nákupní logistika pro motorkáře

Mezinárodní logistický provider DACHSER zabezpečuje nákupní logistiku společnosti Custom Chrome Europe, která prodává příslušenství a doplňky pro motocykly Harley Davidson.

Každý rok doručí společnost DACHSER z USA do Evropy 25 000 kusů nejrůznějšího motorkářského zboží od 140 dodavatelů, a tak mohou i evropští příznivci Harley Davidson dovybavit své jednostopé „miláčky“ a udělat z nich skutečné skvosty.
 
Motorkář, který jezdí na „harleji“, je především individualista, který nechce sériovou motorku, ale raději si s láskou některé drobné úpravy na svém stroji snů udělá sám. Příslušenství k takovým úpravám prodává Custom Chrome Europe, společnost z německého Grolsheimu, která plní motorkářské sny už od roku 1984. Ve své nabídce má tento velkoobchod přes 30 000 položek.
 
Od léta 2015 zajišťuje DACHSER všechny zásilky této společnosti pro motocykly značky Harley Davidson v USA. „Zadání bylo náročné: procesy musely být jasně definované a kdykoliv přehledně dohledatelné, řízení dodávek od 140 dodavatelů jednoduché a náklady transparentní,“ vzpomíná Jan Häfner, Sales Executive DACHSER Air & Sea Logistics z německého Frankfurtu, který se podílel na pečlivém zpracování všech požadavků výběrového řízení, jež zákazníka přesvědčily. „Nejedná se o běžný logistický model – stejně jako je tomu u našich motocyklů,“ konstatuje s potěšením Günther Müller, Purchasing Director společnosti Custom Chrome Europe, „takovou nabídku jako DACHSER nám nedokázala dát žádná jiná logistická firma.“
 
Pro Custom Chrome byl vytvořen model nákupní logistiky, který pracuje s jedním centrálním koordinačním pracovištěm a pracovníkům společnosti DACHSER umožňuje kdykoliv jasný přehled o všech zásilkách. To je pro Custom Chrome velmi důležitý aspekt, protože na pobočku DACHSER Chicago přichází okolo 25 000 položek od přibližně 140 dodavatelů z celých USA. Někteří přivezou svoje zboží sami nebo je nechají dodat svými subdodavateli, další část zboží vyzvedává u výrobců sám DACHSER.
 
V pobočce DACHSER Chicago pečlivě evidují veškeré zboží na příjmu i expedici, takže nákupní oddělení Custom Chrome Europe vždy přesně ví, které produkty budou kdy a kde k dispozici, případně které zboží je právě na cestě. V chicagském skladu jsou balíky konsolidovány ve speciální zóně určené pouze pro tohoto zákazníka. Jakmile je paleta plná, zboží se odesílá. Pozemní přepravou jdou zásilky do Halifaxu, odtud po moři do Rotterdamu. Poslední část cesty do Custom Chrome Europe v Grolsheimu urazí zásilky opět v kamionu a celý proces trvá méně než čtyři týdny.
 
Za rok tak Dachser z Chicaga vyexpedoval více než 30 plných kontejnerů, a to vypovídá o dobře nastavené koncepci, která je současně i závazkem do budoucna. 

Přečtěte si také

Back to top button