Logistika a sklady

Prologis oznamuje výsledky za třetí čtvrtletí v Evropě

Obsazenost vzrostla na 96,1 procenta. Zahájení nové výstavby 291 000 metrů čtverečních, z čehož je 69 procent stavěno na míru.

Prologis, Inc., globální lídr v oblasti logistických nemovitostí, dnes oznámil své výsledky za třetí čtvrtletí v Evropě.
 
Provozní výsledky
Prologis Europe zakončil třetí čtvrtletí s 96,1procentní obsazeností, což znamená nárůst o půl procenta oproti druhému čtvrtletí. Společnost podepsala ve třetím kvartále nové nájemní smlouvy na celkem 549 130 metrů čtverečních, tedy téměř dvojnásobně víc než ve stejnému období loňského roku.
 
Ke konci třetího čtvrtletí měla společnost podíl, ať již v podobě úplného vlastnictví, či jako společný investiční podnik, v nemovitostech a developerských projektech v Evropě o celkové ploše 16,6 milionu metrů čtverečních.
 
„Počáteční šok z Brexitu se během léta vstřebal, nálada zákazníků zůstala pozitivní a měla jen velmi malý nebo dokonce žádný vliv na transakce,“ řekl prezident Prologis Europe Ben Bannatyne. „Vysoká poptávka zákazníků přispěla k tomu, že se obsazenost našeho evropského portfolia dostala na rekordní úroveň. I nadále zaznamenáváme nárůst nájmů ve Velké Británii a také v kontinentální Evropě – především v Německu, Nizozemsku a České republice,“ dodal Bannatyne.
 
Trhy s nejvyšší poptávkou zákazníků ve třetím čtvrtletí:
·        Velká Británie, Německo, Nizozemsko a Švédsko v severní Evropě,
·        Lyon, Le Havre, Valencie a Barcelona v jižní Evropě,
·        Praha, Budapešť a Bratislava ve střední a východní Evropě.
 
Mezi nejvýznamnější nájemní smlouvy za třetí čtvrtletí patří:
·        22 300 metrů čtverečních čínské e-commerce společnosti 4PX v Prologis Park Dunstable ve Velké Británii,
·        23 660 metrů čtverečních logistické společnosti Logent v Prologis Park Gothenburg ve Švédsku,
·        20 000 metrů čtverečních logistické společnosti Samada v Prologis Sénart DC1 u Paříže ve Francii.
 
Zahájená výstavba
Nabídka distribučních prostor třídy A zůstává na všech trzích na nízké úrovni. Ve třetím čtvrtletí zahájil Prologis Europe výstavbu 14 budov ve Velké Británii, Německu, Nizozemsku, Francii, Španělsku, Polsku, České republice a na Slovensku. Z celkové plochy 291 000 metrů čtverečních je 69 procent stavěno na míru (Bulid-To-Suit) a 31 procent spekulativně.
 
Nová výstavba:
·        Budova na míru o velikosti 60 000 metrů čtverečních pro XPO Logistics, Trade Port North, Venlo, Nizozemsko.
·        spekulativní budova o rozloze 23 530 metrů čtverečních v Prologis Park Le Havre ve Francii,
·        spekulativní budova o velikosti 21 400 metrů čtverečních v Prologis Park Wrocław V v Polsku,
·        budova na míru o rozloze 20 500 metrů čtverečních pro internetový obchod Mall.cz v Prologis Park Prague-Jirny v České republice.
 
„Zaměřujeme se na výstavbu na vybraných napjatých trzích s pevnými provozními základy,“ řekl Ben Bannatyne. „Celková výstavba je i nadále tažena dostupností kapitálu a nízkou mírou neobsazenosti. Koncoví zákazníci e‑commerce generují 44 procent poptávky výstavby na míru,“ dodal.
 
Akvizice a prodeje
Prologis Europe získal ve třetím čtvrtletí pět nových pozemků v Evropě. Tyto akvizice jsou v souladu se strategií společnosti s rozvahou investovat na globálních trzích.
 
„Zájem investorů o průmyslové a logistické nemovitosti stále převyšuje nabídku investičních příležitostí. To vede k přílivu kapitálu do nové výstavby. Míra kapitalizace zůstala ve třetím čtvrtletí stabilní,“ řekl Ben Bannatyne.
 

Přečtěte si také

Back to top button