Logistika a sklady

Stále více vozíků na míru dle potřeb zákazníka

Za posledních 10 let zaznamenala Linde Material Handling (Linde MH) velký nárůst v oblasti prodeje vysokozdvižných vozíků vyrobených přímo na přání zákazníka, tedy u vozíků s označením CO – (Customised Options).

Zatímco v roce 2004 činil podíl vozíků v takových úpravách na celkové produkci přibližně 20 %, v loňském roce se jednalo již o celou třetinu produkce. Díky specializovaným oddělením ve výrobních závodech je Linde MH dobře připraveno vyhovět aktuálnímu trendu a ještě zvyšovat podíl na míru šitých řešení.
 
„V naší produkci byl vždy určitý podíl vozíků s úpravami na míru zákazníkům, a to i přesto, že má Linde MH bohaté portfolio produktů čítající 85 výrobních řad a okolo 6 000 volitelných položek. I přes tuto rozmanitost není možné splnit všechny individuální požadavky zákazníků v sériové výrobě,” říká Dr. Ralf Dingeldein, viceprezident Linde MH pro New Trucks, a dodává, „novinkou je však stále častější řešení přímo na míru zákazníkům kvůli dalším požadovaným úsporám na nákladech, kterých pak dosahují zejména díky zlepšení materiálových toků.”
 
Aby se Linde MH dokázala s velkým nárůstem specifických úprav vyrovnat, zařazuje, kdykoli je to jen trochu možné, konkrétní individuální řešení do sériové výroby. Specialisté Linde MH pro úpravy vozíků přímo na míru zákazníkům jsou po celou dobu zapojeni do výrobního procesu, od objednávky, návrhu, vývoje až po zadávání zakázek, sestavení dokumentace a servis.
 
„Víceúčelovost, robustnost, výkonnost i uživatelský komfort jsou hlavní hodnoty naší značky,” říká viceprezident Dr. Ralf Dingeldein a doplňuje, „to samozřejmě platí i pro konkrétní řešení při úpravách vozíků na přání zákazníka.”
 
Mnoho řešení na míru si najde cestu i mezi další skupiny zákazníků, a tudíž do sériové výroby. Příkladem je stohovací vysokozdvižný vozík s protizávažím Linde L06 AC AP.  Tento vysokozdvižný vozík vybavený stupačkou pro řidiče může zdvihat břemeno o hmotnosti až 600 kg a byl speciálně vyvinut pro jednoho z největších celosvětových výrobců nábytku. 
 
V rámci udržitelného rozvoje a snížení provozních nákladů přešel tento nábytkářský gigant ze standardních dřevěných palet na palety z vlnité lepenky, které jsou o 10cm nižší a díky této změně nebylo již možné používat standardní stohovací vysokozdvižný vozík. Ideálním řešením se tak stal právě stohovací vysokozdvižný vozík s protizávažím Linde L06 AC AP, který v sobě pojí výhody vozíku s protizávažím (používá ISO vidlice) a zároveň má velmi kompaktní rozměry.
 
Pokud je stohovací vysokozdvižný vozík vybaven standardními ISO vidlicemi, je schopen manipulovat takřka s jakýmkoli břemenem včetně europalety napříč. Navíc díky kratšímu rozvoru a naklopitelnému stožáru má stroj délku jen lehce přes 2,4 metru včetně sklopné stupačky.
 
„Díky vyřešení tohoto speciálního požadavku jsme si otevřeli přístup do mnoha dalších provozů, kde jsou potřebné podobné aplikace, jako ta, pro kterou byl stohovací vysokozdvižný vozík s protizávažím konstruován,” říká Tobias Zierhut, Head of Product Marketing Linde MH, a s plným přesvědčením dodává, „uplatnění najde například ve výrobě, na montážních linkách či ve skladech s úzkými uličkami.”
 

Přečtěte si také

Back to top button