Logistika a sklady

Společnost P3 se dohodla na koupi českého logistického portfolia v hodnotě 523 milionů euro

Rozšíří tak svou celoevropskou platformu o 627 000 m2.

PointPark Properties (P3), vlastník, developer a správce evropských průmyslových nemovitostí, uzavřel dohodu o koupi logistických nemovitostí a přilehlých pozemků určených k další výstavbě v České republice o celkové výměře 627 000 m2 od dvou fondů spravovaných společnostmi Tristan Capital Partners a VGP za 523 milionů euro. Transakce následuje po akvizicích v Itálii z minulého měsíce a dalších na začátku roku. 
 
P3 kupuje 11 logistických parků, které tvoří 58 skladů a přilehlé pozemky s možností výstavby dalších 125 000 m2. Po dokončení této akvizice, která je podmíněna splněním smluvních podmínek a  podléhá rovněž schválení ze strany regulatorních orgánů, bude moci P3 nabídnout zákazníkům skladové prostory o rozloze přesahující 2 400 000 m2 v Evropě.  
 
Generální ředitel P3 Ian Worboys uvedl: „Tato investice vychází z naší strategie růstu a posiluje pozici firmy jako jednoho z nejvýznamnějších evropských vlastníků logistických areálů. Česká republika je pro nás v tomto směru strategickým trhem, protože se nachází na křižovatce hlavních dopravních tras mezi západní, střední a východní Evropou. Nemovitosti, které touto transakcí získáváme, jsou umístěny v těch nejlepších logistických lokalitách a patří mezi nejmodernější v Evropě. Díky spojení těchto nových a našich stávajících nemovitostí tak P3 aktuálně vlastní jednu z největších sítí logistických parků v celé Evropě a své rozsáhlé zákaznické základně může poskytnout ještě širší nabídku v oblasti průmyslových nemovitostí.“  
 
Logistický park v pražských Horních Počernicích, který představuje vůbec největší park v České republice, tvoří zhruba polovinu portfolia, na jehož koupi se společnost P3 dohodla. Horní Počernice se těší vysoké poptávce ze strany různých nájemců včetně retailových společností, zejména pak těch, které působí v oblasti e-commerce, neboť nabízí přímý přístup do centra Prahy (10 minut jízdy od parku). Navíc umožňuje vynikající dopravní spojení do celé České republiky, Německa a Polska, a to díky pražskému městskému okruhu.
 
Součástí parku jsou rovněž pozemky s povoleními pro další výstavbu na míru (tzv. BTS) o rozloze 69 000 m2. Zbylou část získaného portfolia tvoří 27 skladových nemovitostí třídy A, které jsou rozloženy po celé České republice, a to na strategických místech, jako je Plzeň, Liberec, Hradec Králové či Olomouc. I tyto logistické parky disponují vynikajícím dopravním spojením do Německa, Polska a na Slovensko a jsou využívány širokou škálou nájemců, přičemž velké množství z nich tvoří významní dodavatelé z oblasti evropského automobilového průmyslu.
 

Přečtěte si také

Back to top button