Logistika a sklady

Soutěž „BEST OF REALTY – NEJLEPŠÍ Z REALIT“ otevírá další ročník

Přihlašovat projekty lze již nyní.

Potvrdí počet a kvalita přihlášených projektů trend růstu české ekonomiky, stavební výroby i zvyšujícího se zájmu investorů? Soutěž „Best of Realty – Nejlepší z realit“, v tuzemsku považovaná za nejprestižnější ve svém oboru, vstupuje již do svého 16. ročníku. O nominaci na realitní Oskary se až do pátku 5. září 2014 mohou ucházet tuzemské stavby dokončené a zkolaudované po 1. lednu 2013. Vyhlášení výsledků proběhne již tradičně na slavnostním večeru, a to dne 4. listopadu v Kongresovém sále České národní banky v Praze 1.
 
Ředitelka soutěže Jana Hrabětová k letošnímu ročníku uvedla: „Vzhledem k tomu, že v uplynulých měsících byla dokončena řada výjimečných projektů a totéž lze říci i o nejbližším období, lze očekávat skutečně zajímavé souboje o titul ´Best of Realty – Nejlepší z realit´, a to především v kategorii bydlení a kanceláří. Aktuální analýzy ukazují, že české ekonomice se začíná dařit – podle v červnu zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 2,5 procenta. Aktuální prognóza ČNB předpokládá roční růst HDP o 2,6 procenta, v příštím roce pak má růst ekonomiky zrychlit na 3,3 procenta.
 
Oživení tuzemské ekonomiky se začíná projevovat i v růstu stavební výroby: české stavebnictví vykazuje nejvyšší růst za poslední dva roky. A investoři do komerčních nemovitostí se podle odhadů realitních odborníků chystají v Česku investovat ještě více než v minulém roce. Oživení na realitním trhu, které jde ruku v ruce s lepšícím se stavem ekonomiky, přinese pravděpodobně výrazné zvýšení počtu přihlášených projektů již v příštím ročníku soutěže.“
 
Soutěž, která vznikla již v roce 1999, oceňuje výjimečné nemovitosti realizované na území České republiky od novostaveb až po rekonstrukce. Každoročně se prestižním titulem „Best of Realty“ – Nejlepší z realit“ mohou pyšnit projekty, které v uplynulém období přispěly k růstu úrovně tuzemského realitního trhu. Ocenění uděluje odborná porota v základních kategoriích Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Rekonstruované kanceláře, Obchodní centra, Hotely a Průmyslové a skladové areály.
 
Vedle těchto kategorií získá Zvláštní cenu poroty také projekt, který se za příslušné období výjimečným způsobem zasloužil o rozvoj českého realitního trhu. Speciální cenu „Award for Excellence“ uděluje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) výjimečnému projektu či osobnosti, která se významně zasloužila o rozvoj oboru. V neposlední řadě mohou dát hlas nejlepšímu realitnímu projektu bez výběru kategorií i laici, hlasující na webu soutěže www.bestofrealty.cz a prostřednictvím webů mediálních partnerů. Vítěz tohoto hlasování si z galavečera odnáší Cenu čtenářů.
 
Vyhlašovatelem a organizátorem soutěže je společnost BEST OF REALTY, s.r.o., která při její přípravě úzce spolupracuje s bankami, finančními poradci, realitními agenty, agenturami pro výzkum trhu, zástupci developerských společností, architekty a dalšími významnými subjekty českého realitního, developerského a bankovního trhu. Soutěž se již tradičně koná pod záštitou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), sdružující významné osobnosti české developerské scény a souvisejících oborů. Předsedou odborné poroty Best of Realty 2014 je Ing. Pavel Kühn (Česká spořitelna – Erste Corporate Banking).
 
Uchazeči o titul „Best of Realty – Nejlepší z realit 2014“ v příslušné kategorii musí organizátorovi soutěže nejpozději do 5. září 2014 zaslat elektronickou přihlášku – vyplněný nominační formulář (www.bestofrealty.cz, www.bestofrealty.com) a na jeho adresu doručit kvalitní fotografie exteriéru a interiéru projektu. Přihlášky i fotografie lze elektronicky zasílat již nyní.
 
Aby projekt mohl být do soutěže přihlášen, musí splňovat několik základních podmínek. Musí být v pravém slova smyslu „dán na trh“. To znamená, že nejméně z 50 procent musí být určen k pronájmu či k prodeji; vlastník tedy může využívat maximálně jeho polovinu. Projekt musí být dokončen po 1. lednu 2013, přičemž nesmí být nominován již v předchozím ročníku soutěže. Vzhledem k tomu, že stavby ucházející se o titul by podle regulí měly být šetrné k životnímu prostředí, požaduje organizátor soutěže doložit jako součást přihlášky také průkaz energetické náročnosti budovy.
 
Rozhodujícími kritérii při posuzování kvality přihlášených projektů jsou výběr lokality, urbanistické a architektonické řešení, kvalita realizace a zejména úspěšnost na trhu nemovitostí. Ocenění se tak může dočkat jen projekt, který oproti ostatním přináší výraznou přidanou hodnotu. S pravidly soutěže i jejími uplynulými ročníky se zájemci o nominaci mohou seznámit na webové stránce soutěže www.bestofrealty.cz.
 
Při příležitosti listopadového slavnostního galavečera s vyhlášením výsledků soutěže, jehož se zúčastní na 250 osobností reprezentujících český i zahraniční realitní trh a související obory, vydá pořadatel jako každoročně shrnující publikaci k letošnímu ročníku. Ta představí nominované a vítězné projekty v jednotlivých kategoriích i vítěze z předchozích let. Za dobu trvání soutěže bylo do klání o titul „Best of Realty – Nejlepší z realit“ přihlášeno téměř 550 projektů z celé České republiky. Vloni se o ceny ucházelo celkem 42 projektů v pěti základních kategoriích.
 

Přečtěte si také

Back to top button