Letecká doprava

Pražské letiště dosáhlo loni rekordní zisk, chystá masivní investice

Pražské letiště Václava Havla dosáhlo loni rekordní zisk. Na provozu vydělalo téměř 4 miliardy korun.

Vedení plánuje nové investice. Na letišti přibude nová dráha a zvýší se kapacita pasové kontroly, protože existující infrastruktura podle studie brzy narazí na své hranice, konstatují dnes na své internetové stránce české Hospodářské noviny.
 
Loňský zisk byl pro vlastníka letiště, společnost Český aeroholdingu, pravděpodobně rekordní. Firma dosáhla podle předběžných odhadů provozní zisku před odpisy, úroky a zdaněním ve výši 3,9 miliardy Kč (144,26 milionu eur). To je o 500 milionů více, než byl původní plán.
 
Pražské letiště nyní chystá masivní investice, jejich celkový objem má dosáhnout až 14 miliard Kč.
 
„Počet cestujících v Evropě se má v dalších 20 letech zdvojnásobit, chceme s tím držet krok,“ vysvětluje Václav Řehoř, šéf Českého aeroholdingu.
 
Loni prošlo pražským letištěm 12 milionů cestujících. Letos by to mělo být podle odhadu 12,7 milionu. Po roce 2035 je však může být dvojnásobek. A to díky očekávanému nárůstu cestujících hlavně v případě nízkonákladových společností.
 
Aby předpokládané návaly cestujících letiště zvládalo, musí začít utrácet. Investovat chce zatím hlavně tam, kde je možný růst i bez nové přistávací dráhy. Na ni přijde řada až později. První vlna investic bude směřovat do stávající infrastruktury. Cestující by měli v dalších letech pocítit rozšíření odbavovacích prostor. Přechod kontrolami by tak měl být rychlejší než dnes.
 
Další část peněz půjde na propojení přistávací dráhy s terminály. A investice ve výši 500 milionů Kč zamíří do nového systému distribuce paliva a tankování.
 
Podle Řehoře plánované investice ve výši 14 miliard Kč nebudou jednorázovou akcí. Konečně slovo však bude mít hlavní akcionář Českého aeroholdingu a tím je ministerstvo financí.

Přečtěte si také

Back to top button