Letecká doprava

Wizz Air zahájil provoz prvního letadla Airbus A321ceo

Wizz Air, největší nízkonákladový letecký dopravce ve střední a východní Evropě, zahájil minulý týden provoz svého prvního letadla Airbus A321ceo1 s 230 sedadly.

Wizz Air pozval zástupce médií z největších trhů společnosti k předváděcímu letu z letiště Londýn Luton, které patří mezi nejfrekventovanější letiště na linkách Wizz Air a je první destinací pro nové letadlo, jehož domovským letištěm je Budapešť.
 
„Největší výhodou letadla A321 pro naše cestující jsou nižší ceny letenek, které jim můžeme nabídnout v důsledku vyšší hospodárnosti v porovnání s našimi současnými letadly A320,“ říká John Stephenson, výkonný viceprezident společnosti Wizz Air. „Letadlo A321 se může pochlubit novým, moderním interiérem a ještě více sníží vliv našeho provozu na životní prostředí.“
 
První letadlo A321ceo v barvách společnosti Wizz Air zahájilo každodenní komerční provoz mezi Budapeští a letištěm Londýn Luton dne 20. listopadu. WIZZ převezme do roku 2018 dalších 26 objednaných letadel A321ceo, jejichž výroba v současnosti probíhá. Druhé letadlo tohoto typu bude dodáno již v prosinci a dalších devět bude zařazeno do provozu v kalendářním roce 2016. První čtyři letadla A321ceo budou mít domovské letiště v Budapešti a následující letadla budou používána na nejoblíbenějších linkách v rostoucí síti Wizz Air.
 
Na Pařížském aerosalonu 2015 vzbudila společnost Wizz Air rozruch objednávkou dalších 110 letadel Airbus A321neo2, která budou dodána v letech 2019 až 2024.
 
„Máme radost, že můžeme přivítat společnost Wizz Air mezi provozovateli letadel A321. Typ A321ceo zvýší kapacitu na nejoblíbenějších linkách společnosti Wizz Air a přinese této společnosti výhodu nejnižších nákladů na jednoho cestujícího mezi letadly s jednou uličkou,“ říká Christopher Buckley, výkonný viceprezident společnosti Airbus pro Afriku, Evropu a asijsko-pacifický region. „Jsme přesvědčeni o tom, že A321ceo pomůže společnosti Wizz Air efektivně uspokojovat rostoucí poptávku po letecké přepravě při současné nabídce nejvyššího komfortu ve své třídě a příkladné provozní hospodárnosti a nízké spotřeby paliva řady letadel A320.“
 
Nasazení letadel A321ceo, největší verze řady letadel A320, umožní společnosti Wizz Air uspokojovat rostoucí poptávku cestujících po nízkonákladové letecké dopravě ve střední a východní Evropě. Wizz Air přepravil v první polovině fiskálního roku 2016 (končí 31. března 2016) 10,7 milionu cestujících, což je o 20 procent víc než ve stejném období fiskálního roku 2015, a ukazatel vytíženosti vzrostl na 90,7 procenta.
 
Wizz Air nedávno uzavřel leasingovou smlouvu se společností CDB Leasing (leasingová divize Čínské rozvojové banky CDB (China Development Bank)) o financování šesti letadel Airbus A321ceo, včetně obou letadel A321, dodaných v letošním roce.

Přečtěte si také

Back to top button