Zprávy

Trh průmyslových nemovitostí ve střední Evropě zrychluje

Nové průmyslové haly rostou ve střední Evropě dvakrát rychleji než loni.

Za první pololetí letošního roku se jich postavilo přes 500 tisíc metrů čtverečních (loni 260 tisíc). A pronajaly se téměř dva miliony metrů. Díky tomu klesá podíl volných ploch v průměru pod deset procent. Vyplývá to ze zjištění středoevropského průmyslového týmu Cushman & Wakefield.
 
„Zájem o nové prostory je tak velký, že téměř všechna plocha se pronajme ještě před zahájením stavby. Z toho důvodu dnes téměř neexistuje spekulativní výstavba. Nejvíce se to projevuje v Polsku a České republice. Zájem táhnou nadále firmy z oboru automobilismu, sílí však také role internetových prodejců,“ říká Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield.
 
Polsko
„Podle množství aktuálně rozestavěných parků v Polsku lze očekávat, že letošní výstavba v této zemi bude nejvyšší za posledních pět let. Pronájmy vzrostly za první pololetí letošního roku o 20 procent ve srovnání se stejným obdobím loni a do konce roku si toto tempo udrží. Developeři v Polsku se začínají zajímat i o města střední velikosti, která se nacházející se poblíž velkých aglomerací,“ říká Tom Listowski, vedoucí průmyslového týmu Cushman & Wakefield v Polsku.
 
Výstavba
V prvním pololetí vyrostlo 520 tisíc metrů čtverečních, loni za celý rok téměř 700 tisíc. V Polsku nová výstavba v prvním půlroce (340 tisíc m2) již téměř dosáhla objemu výstavby za celý rok 2013 (350 tisíc m2). Většina nových hal ve střední Evropě vyrostla pod taktovkou čtyř developerů – Panattoni, PointPark Properties, Prologis  a nově také MLP Group.
 
Pronájmy
Firmy si v prvním pololetí pronajaly téměř 1,9 milionu metrů čtverečních moderních průmyslových hal (loni ve stejném období 1,5 milionu m2). Nejvíce se v prvním pololetí pronajalo v Polsku – přes milion m2 a v České republice – 570 tisíc m2.
 
Neobsazenost
Silná poptávka na trhu stlačila průměrnou neobsazenost v celém regionu o více než jedno procento (z deseti procent v lednu 2014 na devět procent v červnu). Nejrychleji klesala v Maďarsku – o tři procenta. Nejmenší podíl volných ploch se nachází na Slovensku (4 procenta) a v České republice (6,5 procenta). V Polsku klesl podíl volných ploch v prvním pololetí z téměř 11 na necelých 9 procent.
 
Výhled
Dle očekávání expertů z Cushman & Wakefield poroste trh průmyslových nemovitostí do konce roku stejným tempem jako doposud. „Tahounem developerského trhu v posledních deseti letech je a zůstane Polsko – a to nejen na středoevropské úrovni, ale v evropském měřítku. Děje se tak hlavně díky neustále rostoucí ekonomice a rovněž díky aktivnímu přístupu tamní vlády. Český trh zůstane nadále silný, ovšem s tím, že stále zůstává prostor pro přehlednější a vstřícnější postoj politiků vůči zahraničním investorům. Do budoucna se jako jistá bariéra jeví nedostatek pozemků připravených pro průmyslovou výstavbu,“ říká Ferdinand Hlobil.
 
Slovensko je taženo především oblastí Bratislavy a několika velkými investicemi typu VW. Větší diverzifikace investic a projektů v rámci východního Slovenska by jistě byla pozitivní pro celou zemi. Maďarský a rumunský trh pomalu začínají také pociťovat oživení, které jde ruku v ruce s pozitivním vývojem v celém středoevropském regionu a Evropě jako celku. Především Maďarsko se po dlouhé době dostalo s nepronajatostí pod 20 procent, což by v případě dalšího zlepšení bylo jasným signálem pro nové developerské investice ve střednědobém horizontu.
 
„Určitým ohrožením pro středoevropský trh je politický vývoj na Ukrajině. Pokud dojde k dalšímu zostření konfliktu, dá se očekávat zvýšená obezřetnost ze strany investorů. To může postupně vést k tomu, že utáhnou kohoutky a developeři mohou přijít o část finančních zdrojů. Také je pravděpodobné omezení výrobní expanze na Ukrajinu ze strany firem,“ dodává Ferdinand Hlobil.
 

Přečtěte si také

Back to top button