Zprávy

Česká koruna je vůči euru nejsilnější za 5 let

Česká koruna posílila pod hranici 25,30 CZK / EUR. Její kurz je vůči euru nejvyšší za posledních pět let. Koruna posiluje díky očekáváním týkajícím se růstu sazeb. Od dubnového ukončení kurzovního závazku si už koruna připsala vůči euru téměř 7%.

Česká měna na začátku nového týdne nereagovala na výsledek prezidentských voleb a stejně jako v pátek (26. 1.) se pohybuje na nejsilnějších úrovních za uplynulých 5 let. Koruna dopoledne prorazila hranici 25,30 CZK / EUR a pohybuje se mírně pod ní.
 
Od přelomu roku už koruna posílila vůči euru přibližně o 20 haléřů, když jí pomáhá očekávání investorů, že bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém nejbližším zasedání ve čtvrtek (1.2.) Rozhodne o již třetím zvýšení sazeb od konce intervencí.
 
„Několik centrálních bankéřů včetně guvernéra mluvilo v posledních dnech o tom, že je třeba v tomto roce zvýšit sazby alespoň dvakrát. Guvernér navíc dodal, že považuje únorový růst sazeb za pravděpodobný. Šance, že sazby vzrostou, jsou v tomto týdnu tedy skutečně vysoké, „uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.
 
Navíc není vyloučeno, že sazby letos nakonec porostou rychleji, než dosud ČNB avizovala. Očekávané zvyšování sazeb láká k nákupu koruny zahraničních investorů a spekulantů.
 
Od 6. dubna 2017, kdy ČNB ukončila kurzovní závazek, česká koruna posílila přibližně o 6,8%. Až do dubna centrální bankéři udržovali kurz nad úrovní 27 CZK / EUR. Důvodem byla snaha o podporu růstu inflace a ekonomiky.

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button