Zprávy

Ve střední a východní Evropě byly v prvním pololetí 2015 uzavřeny investiční transakce v hodnotě 2,55 miliard eur

Česká republika je s objemem 1,2 miliard eur na prvním místě v regionu, následovaná Polskem s celkovým objemem 813 milionů eur. S přílivem kapitálu do regionu CEE roste také likvidita.

Podle údajů mezinárodní poradenské firmy JLL dosáhl celkový objem investic v regionu střední a východní Evropy v prvním pololetí letošního roku 2,55 miliard eur. Česká republika je s podílem 47 % (1,2 miliard eur) na prvním místě v regionu. Následuje ji Polsko (32 % – 813 milionů eur), Maďarsko (11 % – 280 milionů eur), Rumunsko (7,5 %), Slovensko (0,5 %) a země jihovýchodní Evropy (2 %).
 
Troy Javaher, vedoucí investičního oddělení JLL pro region CEE, k tomu říká: „S tím, jak se snižují výnosy na nejlepších evropských realitních trzích, atraktivita ostatních investičních trhů roste. Pozitivní ekonomické zprávy ze střední a východní Evropy spolu se zdravou výnosovou mírou, přitahují kapitál a tlačí na cenu nemovitostí. Investoři se přitom zaměřují nejčastěji na Polsko a Českou republiku. Ostatní hlavní města střední a východní Evropy spolu s vybranými polskými regionálními trhy budou dalšími vyhledávanými destinacemi. Množství mezinárodního kapitálu, který cílí na nejlepší investiční příležitosti v regionu CEE, zvyšuje likviditu velkých nemovitostí a portfolií. Atraktivní a snadno dostupné financování navíc rozšířilo skupinu investorů, kteří jsou schopni nabídnout za nemovitost pro majitele zajímavou cenu. Toto platí zejména pro kapitál, který v minulosti vyhledával výhradně oportunistické příležitosti.“ 
 
Česká republika
 
Dynamický trend roku 2014 pokračoval i v první polovině roku 2015, kdy byly uzavřeny investiční transakce v celkové hodnotě 1,2 miliardy eur. Prodej Palladia byl jedním z důležitých faktorů, který napomohl 89% nárůstu objemu investic oproti stejnému období loňského roku. Vyšší výsledky za první pololetí byly v minulosti zaznamenány pouze jednou – v rekordním roce 2007, kdy celkový objem, který rovněž zahrnoval tehdejší předprodej Palladia, činil 1,5 miliard eur.
 
„Právě rozjednané transakce a množství kapitálu, který cílí na nemovitosti, dává tušit, že rok 2015 by se mohl stát rekordním. Důležitou změnou je, že se trh už nespoléhá jen na prime a core nemovitosti a likvidita se tak navrací i do sektoru core-plus a value-add nemovitostí. Ve snaze zajistit si vyšší výnosy jsou nyní investoři ochotni přijmout i vyšší riziko,“ komentuje vývoj Stuart Jordan, vedoucí investičního oddělení JLL pro Českou republiku, a pokračuje: „Nejdůležitějším trendem prvního pololetí se zdá být stále větší zájem ze strany českých fondů kvalifikovaných investorů. Tyto fondy jsou nyní velmi aktivními a konkurenceschopnými hráči na trhu na napříč různými úrovněmi rizik a zajímají se o stále větší nemovitosti. To vše ještě posiluje míru likvidity na trhu a dodává českému trhu nemovitostí na hloubce a vyspělosti.”
 
Za první pololetí letošního roku byly uzavřeny investiční transakce v oblasti maloobchodních nemovitostí v celkové hodnotě 878 milionů eur, přičemž největší z nich byly Palladium a Arkády Pankrác. Jednou z nejdůležitějších regionálních transakcí byl prodej Campus Square v Brně vlastněného AIG společnosti CBREGI. Atrium pak prodalo portfolio sekundárních maloobchodních nemovitostí společnosti Peakside. Právě probíhající transakce ukazují urputný konkurenční boj o obchodní centra s nejlepšími výsledky, o něž soupeří pestrá směsice domácího, evropského i globálního kapitálu.
 
V oblasti industriálních nemovitostí jsme zaznamenali čtyři transakce v celkové hodnotě 85 milionů eur. Největší z nich byla akvizice distribučního centra řetězce Penny Market, které v prvním pololetí IAD koupila od TREI. Logistický trh je v současnosti v České republice konsolidovaný, což má za následek vyostření konkurenčního boje o menší produkty i narůstající atraktivitu menších portfolií.
Transakce v oblasti kancelářských budov dosáhly hodnoty 79 milionů eur a zahrnují například prodej budovy Riverview od společnosti Skanska a akvizici z většiny prázdné budovy J&T Real Estate na Florenci společnosti Creditas. V současnosti jsou rozjednány ještě další důležité transakce v oblasti kancelářských budov, výraznější aktivita v tomto sektoru je však limitována nedostatkem dostupných a kvalitních produktů.
Podíváme-li se na očekávaný budoucí vývoj, příznivé finanční prostředí a vyšší výnosnost ve srovnání se západní Evropou dále zvyšuje atraktivitu českého realitního trhu. Již pozorovaný i očekávaný tlak ze strany poptávky bude působit na další snižování výnosové míry, a to i přesto, že zvýšená likvidita uvolní na trh další potenciální příležitosti. 
 
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button