Motorismus

Bilanční zpráva společnosti Scania za leden – září 2014

Komentář Martina Lundstedta, prezidenta a generálního ředitele společnosti Scania:

„Zisk společnosti Scania za prvních devět měsíců roku 2014 činil SEK 6,356 m. Pozitivní účinek měnových kurzů a vyšší objem služeb byl kompenzován slabším tržním mixem. Celkový počet objednávek pro nákladní vozidla se v průběhu třetího čtvrtletí snížil, ve srovnání s vysokou úrovní předchozího čtvrtletí, týkajícího se převážně Středního východu. Objednávky v Evropě se ve srovnání s předchozím čtvrtletím také snížily.
 
Tato situace je však v souladu se sezónními vlivy na evropském trhu. Scania posílila svou pozici na evropském trhu jak prostřednictvím zvýšení podílu na trhu, tak díky vedoucímu postavení v nabídce Euro 6. Objednávky v Latinské Americe byly v souladu s předchozím čtvrtletím. V Asii se objednávky snížily, a to především na Blízkém východě, který poklesl z velmi vysoké úrovně ve druhém čtvrtletí.
 
Poptávka v Rusku byla negativně ovlivněna turbulencemi v regionu a objednávky byly na nízké úrovni – i když nastalo mírné zlepšení v porovnání s druhým čtvrtletím 2014, takže Scania zvýšila svůj podíl na trhu. V autobusech a autokarech byly objednávky stabilní ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Objednávky motorů narostly, a to díky oblastem mimo Evropu.
 
Scania pokračuje v dlouhodobém úsilí o zvýšení podílu na trhu v oblasti služeb. Zde se příjmy ve třetím čtvrtletí zvýšily o 11 procent, na nejvyšší úroveň v historii společnosti. Finanční služby vykázaly silnou výkonnost a platební schopnost zákazníků je na dobré úrovni. Úroveň činnosti týkající se rozvojových projektů je stále vysoká a Scania investuje do rozšířené výrobní a servisní kapacity. V převodovkách Scania zahájila rozsáhlou spolupráci s firmou MAN, což bude znamenat větší nabídku produktů a přinese významnou synergii v dlouhodobém horizontu.“
 

Přečtěte si také

Back to top button