Motorismus

LPG v srpnu nevyhověl jakosti

ČOI zaznamenala v prodeji LPG s nadlimitním obsahem síry.

Po měsíci červenci, kdy nevykázaly kontrolované vzorky LPG pro pohon žádné odchylky od stanovené jakosti, zjistila Česká obchodní inspekce, že tři vzorky této pohonné hmoty, odebrané v srpnu na severní Moravě nevyhověly stanovené jakosti. Dva z nich opět obsahovaly nadlimitní množství síry a jeden mohl obsahovat nežádoucí příměsi, což se projevilo nižším oktanovým číslem.
 
To představuje 1,5 % z celkového počtu 203 kontrolovaných vzorků motorových paliv, odebraných u čerpacích stanic na celém území České republiky. I přes tyto dobré výsledky u ostatních pohonných hmot kontroly ČOI pokračují dalšími odběry vzorků, včetně prověřování motorových paliv na základě podnětů od spotřebitelů.
 
U čerpacích stanic pohonných hmot na celém území České republiky byly v rámci sledování a monitorování jakosti pohonných hmot v průběhu srpna odebrány ke kontrole jakosti vzorky automobilových benzinů, motorové nafty, směsného paliva, biopaliva, LPG, CNG a Etanolu E85 (dle zák. č. 311/2006 Sb. a vyhlášky č. 133/2010 Sb.). 
 
Výsledky kontroly
Z celkového počtu 203 vzorků motorových paliv odebraných a kontrolovaných v měsíci srpnu nevyhověly stanoveným jakostním požadavkům celkem 3 vzorky, což představuje 1,5 %. V měsíci srpnu 2014 byly zjištěny závady u odebraných a kontrolovaných vzorků LPG pro pohon.

LPG pro pohon

Z celkového počtu 24 odebraných a kontrolovaných vzorků LPG pro pohon nevyhověly jakostním požadavkům příslušné technické normy 3 vzorky tohoto druhu motorového paliva. U dvou vzorků byly laboratorními rozbory naměřeny vyšší hodnoty obsahu síry, a to 75,0 mg/kg a 105,0 mg/kg (maximální hodnota tohoto jakostního ukazatele při zahrnutí nejistoty měření je 60,0 mg/kg).
 
Odchylka mohla být způsobena odlišným složením v důsledku výrobní vady nebo úmyslné manipulace. U jednoho vzorku LPG pro pohon byla naměřena hodnota oktanového čísla měřeného motorovou metodou (OČMM) 88,3. Nejnižší hodnota tohoto jakostního ukazatele při zahrnutí nejistoty měření je 88,8.
Biopaliva v pohonných hmotáchPřekročení horní přípustné hranice obsahu biosložek v kontrolovaných pohonných hmotách nebylo laboratorními rozbory zjištěno. Obsah metylesterů mastných kyselin byl kontrolován u 90 vzorků motorové nafty a obsah etanolu v automobilových benzinech u 74 vzorků. Zákaz prodeje nejakostních palivV srpnu 2014 byly uloženy ve třech případech zákazy prodeje motorových paliv, které neodpovídaly požadavkům příslušných jakostních norem. Opatření bylo vydáno na 7 420,5 l LPG pro pohon v celkové hodnotě 130 833,60 Kč.
 
Závěr
Ve srovnání s výsledky předchozího měsíce byl poměr nejakostních vzorků motorových paliv v srpnu 2014 vyšší o 0,6 %, a to vzhledem k odchylkám od stanovené jakosti, zjištěným u  LPG pro pohon. Vzorky ostatních odebraných motorových paliv nevykázaly žádné odchylky od parametrů příslušných technických norem.
 

Přečtěte si také

Back to top button