Motorismus

Nový Opel Combo Van: Prostorná dodávka s kompaktními rozměry a vynikajícími technologiemi

Opel představuje pátou generaci kompaktního univerzálního užitkového modelu Combo.

Nová dodávka Opel Combo Van vznikla s ambicí nabídnout uživatelům maximální účinnost při nejnižších provozních nákladech ve třídě. Dosahuje toho díky zcela nové konstrukci, promyšlené výbavě a výjimečným technologiím. Nový model Opel Combo Van se představí 19. září 2018 na autosalonu užitkových vozidel v Hannoveru. Nové Combo Van bude k dispozici v krátké verzi (délka 4,40 m) i dlouhé verzi (délka 4,75 m), přičemž obě mohou mít vpředu dvě či tři sedadla. K dispozici bude i prostorná kabina Crew Cab nabízející pět sedadel.
 
Kompaktní dodávka značky Opel překonává většinu konkurentů velikostí nákladového prostoru o objemu až 4,4 m3, užitečným zatížením až 1000 kg a ložnou plochou délky až 3440 mm. Pro řadu zájemců bude rozhodující, že mezi podběhy zadních kol modelu Opel Combo Van se vejdou dvě europalety a to i do krátké verze. Mimořádně dlouhé předměty (např. dřevěné desky nebo tyče) lze převážet šikmo napříč díky výklopné zadní části střechy. Výjimečný prvek v rámci celého segmentu je snímač zatížení. Nová generace modelu Opel Combo Van má snímač zatížení[1], díky kterému řidič snadno zjistí, zda jeho vůz není aktuálně přetížen.
 
Nový model Opel Combo Van přichází s inovativními technologiemi a s až 19 asistenčními systémy, které usnadňují a zpříjemňují jízdu, manévrování, manipulaci s nákladem
a zvyšují komfort posádky. Na přání dodávaná parkovací kamera Permanent Rear View Camera1 slouží jako digitální zpětné zrcátko a výrazně zlepšuje výhled do prostoru za vozem. Další kamera umístěná ve zpětném zrcátku na straně spolujezdce zaručuje, že řidič se nemusí obávat překážek v mrtvém úhlu. Nový Opel Combo Van může na přání mít i systém ochrany boků vozu Flank Guard[2], který ochrání vůz při manévrování v nízkých rychlostech. Systém varuje řidiče před kolizí se sloupky, patníky, stěnami či jinými vozy.
 
Pokud majitel nového Opelu Combo vyžaduje ještě lepší trakci na blátě, v písku nebo na sněhu, může své Combo s pohonem předních kol vylepšit elektronickým systémem trakční kontroly IntelliGrip a speciální sadou pro náročné podmínky. Její součástí je zvýšení světlé výšky o 30 mm, tužší stabilizátory vpředu i vzadu, větší kola a zadní pružiny s proměnnou tuhostí. Na požádání dodávaný moderní infotainment s funkcemi Apple CarPlay a Android Auto zaručí, že řidič najde správnou cestu i do těch nejodlehlejších míst – a že najde i cestu zpět!
 
„Opel Combo Van je ideální spolupracovník a díky nejlepšímu nákladovému prostoru
ve třídě zvládne téměř jakýkoli pracovní úkol. Navíc dostane i mimořádně moderní technologie, které se až dosud objevovaly jen v moderních osobních automobilech. Opel Combo Van je užitkovým vozem, který se ale při hodnocení asistenčních systémů, bezpečnosti a komfortu plně vyrovná osobnímu automobilu. Jde o univerzální automobil v tom nejlepším smyslu slova,” říká Peter Küspert, ředitel automobilky Opel odpovědný za prodej a marketing.
 
Vysoké užitečné zatížení, Opel Combo Van jako multifunkční dodávka
Označení Combo je už od roku 1987, tedy více než po čtyři generace, synonymem pro kompaktní multifunkční dodávku. První generace vycházela z modelu Opel Kadett, další dvě z modelů Opel Corsa, čtvrtá generace pak byla výsledkem spolupráce s automobilkou Fiat. Nová – pátá – generace vznikla na zcela nové platformě v rámci skupiny Groupe PSA, jednoznačného evropského lídra v segmentu užitkových vozů. Není tedy divu, že na trh přichází jeden z nejschopnějších automobilů.
 
Nový Opel Combo je dostupný v mnohých verzích a variantách:
·        Krátká verze má délku 4,40 m a rozvor 2785 mm, užitečné zatížení až 1000 kg a objem nákladového prostoru 3,3 resp. 3,8 m3, do kterého je možno naložit předměty dlouhé až 3090 mm. Pokud by bylo třeba převážet ještě delší předměty, je k dispozici i Combo s asymetrickými zadními dvoukřídlými dveřmi a s praktickou výklopnou zadní částí střechy. Výklopná střecha umožňuje převoz dlouhých předmětů o hmotnosti až 100 kg uložených napříč, aniž by bylo nutné nechávat otevřené zadní dveře.
·        Verze XL délky 4,75 m, rozvorem 2975 mm a objemem nákladového prostoru až 4,4 m3, do kterého se vejdou předměty dlouhé až 3440 mm.
 
Další velkou výhodou je i nízká nakládací hrana, umístěná ve výšce jen 557 mm, což usnadňuje nakládání rozměrných a těžkých předmětů. Mezi podběhy zadních kol je dost místa na to, aby tam vysokozdvižný vozík naložil dvě europalety, a to i do krátké verze modelu Opel Combo. Při vývoji se myslelo i na bezpečnost. V podlaze je šest kotvicích bodů, další čtyři v polovině výšky skříně nákladového se dodávají na přání. Díky všem těmto bodům zůstane náklad stále na svém místě.
 
Důležitým novým bezpečnostním prvkem je tzv. indikátor přetížení1. Tento systém
po nastartování motoru automaticky zkontroluje zatížení vozu. Případně si řidič může po zmáčknutí tlačítka prověřit aktuální zatížení ještě během nakládání. Při dosažení 80 procent užitečného zatížení se rozsvítí bílé LED světlo, pokud zatížení překročí povolený limit, rozsvítí se oranžové světlo s vykřičníkem.
 
Nový model Opel Combo nabízí i řešení pro převoz početné posádky a nákladu. Pětičlenná posádka si užije komfort jízdy, zatímco pracovní materiál se převáží bezpečně oddělený za přepážkou. V případě potřeby je možné zadní lavici složit a příčka se potom posune za přední sedadla. Víko v dělicí příčce umožňuje převoz velmi dlouhých předmětů.
 
Pohodlná jízda: Top technologie a komfort osobního vozu
Pokud jde o nákladový prostor, Combo Van je dokonalé užitkové vozidlo, které však nabízí v tomto segmentu jedinečné technologie. Cestující si užijí komfortu jako v osobní verzi Combo Life, která se dostala do prodeje začátkem června.
 
Inovativní asistenční systémy, jako např. parkovací kamera „Permanent Rear View Camera1“, zaručují vynikající přehled a přispívají k pohodlí jízdy. Každý, kdo někdy řídil dodávku, ví, že pohled do zpětného zrcátka může být náročný, zejména pokud jde o plně naložený vůz nebo vůz s plechovými boky i zadními dveřmi. V takových případech se řidič musí spoléhat jenom na vnější zpětná zrcátka. To ale neplatí pro nový model Opel Combo, který může být vybaven parkovací kamerou, která na displej infotainmentu promítá situaci za vozem. Při zařazené zpátečce usnadňuje manévrování i tím, že na displeji zobrazuje i vodicí čáry. Zároveň při jízdě vpřed snímá a zobrazuje prostor za vozem ve vzdálenosti od 4 do 30 metrů a slouží tak jako digitální zpětné zrcátko.
 
Celkový přehled o okolí zlepšuje ještě druhá kamera1 umístěná ve vnějším zpětném zrcátku na straně řidiče. Při zapnutí směrovek na straně spolujezdce se na obrazovku promítá záběr z kamery, což přispívá k vyšší bezpečnosti všech účastníků provozu.
 
Novinka zároveň přichází s mnoha moderními asistenčními systémy, které pocházejí z osobní verze Combo Life. Táto nabídka je v rámci konkurence naprosto výjimečná a obsahuje prvky jako např.:
·        Varování před čelní kolizí s detekcí chodců a protikolizním brzděním[3],
·        Varování před vybočením z jízdního pruhu,
·        Asistent pro sjíždění svahů,
·        Tempomat,
·        Snímač únavy řidiče,
·        Čtení dopravních značek
 
Nová generace informačních a zábavních systémů zaručuje výjimečnou konektivitu na palubě. Systémy Multimedia Radio a Multimedia Navi Pro jsou kompatibilní s rozhraním Apple CarPlay a Android Auto a lze je snadno ovládat prostřednictvím 8-palcového barevného dotykového displeje. Zabudovaný navigační systém ve vyšších verzích výbavy obsahuje mapy Evropy a 3D navigaci, přičemž zobrazuje i aktuální dopravní situaci pomocí TMC (Traffic Messaging Channel). Díky tomu si řidič může vždy vybrat nejlepší trasu a dostat se do cíle bez toho, aby se musel zdržovat v zácpách.
 
V zimních měsících přijdou posádce vhod vyhřívaná přední sedadla a vyhřívaný volant, typické prvky automobilů Opel, které jsou v tomto segmentu výjimečné. V letních měsících se naopak uplatní dvouzónová klimatizace.
 
Stejně jako osobní model Combo Life, také Combo Van dostane několik dynamických a úsporných motorů spojených s moderními převodovkami. Spolu s prvotřídním nákladním prostorem a komfortem na úrovni osobních automobilů je nový model Opel Combo ideálním univerzálním užitkovým vozem, který dokáže více než jen plnit pracovní úkoly.


[1] Dostupný od roku 2019.
[2] Aktivní při rychlostech pod 10 km/h.
[3] Funguje automaticky v rozpětí rychlostí od 5 km/h do 85 km/h. Od 0 do 30 km/h začne vůz
při hrozící kolizi brzdit se zpomalením až 0,9 g. V rychlostech od 30 do 85 km/h se systém postará o snížení rychlosti až na 22 km/h. Pod touto hranicí už musí řidič brzdit sám.

Přečtěte si také

Back to top button