Motorismus

Opel uvedl novou Insignii Sports Tourer na český trh

Nová kombi verze Insignie byla představena v březnu 2017 na autosalonu v Ženevě. Na konci září 2017 přišla na řadu Česká republika. Zúčastnili jsme se prezentace a přinášíme základní přehled.

První generace Insignie se začala vyrábět v roce 2008 a získala evropský titul Auto roku 2009. Do uvedení druhé generace se prodalo více než 900 000 Insignií. Nová vlajková loď Opelu ve střední třídě se vyrábí v Německu v továrně v Rüsselhaimu společně s dříve uvedeným pětidvéřovým liftbackem Grand Sport. Představuje alternativu k prémiovým modelům. Na prezentaci nás vůz zaujal atletickým designem, vyspělými jízdními vlastnostmi, prostorným interiérem a širokou škálou intligentních technologií.
 
Rozměry nového kombi jsou 4986/2093/1483 (délka/šířka včetně zrcátek/výška). Novinka má o 11 mm širší rozchod kol, rozvor se prodloužil o 92 mm až na 2829 milimetrů, pření převis karoserie se naopak zkrátil o 30 mm. Délka plochy pro náklad se při sklopených zadních sedačkách zvětšila o 97 mm až na 2005 mm. Nákladová hrana se snížila. Víko zavazadlového prostou se otevírá a zavírá pohybem nohy, místo pohybu je označeno symbolem promítaným na vozovku.
 
Hlavním prvkem komfortu ve voze jsou přední prémiová sedadla s certifikátem AGR. Umožňují všestranné elektrické nastavování polohy včetně bočních částí sedáku a opěradla,
dále také masážní funkci, ventilaci a paměť nastavení. Dvě vnější zadní místa mohou být vybavená funkcí vyhřívání. Vyhřívané může být také přední okno a volant. Nový head up displej zobrazuje rychlost, dopravní značky, nastavený limit omezovače rychlosti a grafické pokyny navigace přímo na přední okno.
 
Vůbec poprvé u značky Opel je v modelové řade Insignia nové generace k dispozici
inteligentní systém pohonu všech kol s faktivním rozdělováním točivého momentu na jednotlivá kola a také osmistupňová automatická převodovka a kamerový systém se záběrem 360°. Dále je poprvé použita aktivní kapota pro ochranu chodců. Vylepšený je adaptivní podvozek FlexRide. Světlomety IntelliLux LED jsou nově s 32 LED segmenty v každém světlometu. Dálkové světlomety mají dosah až 400 metrů.
 
Pod kapotami nových Insignií pracují nové turbodmychadlem přeplňované benzínové motory od 1.5 Turbo s výkonem 103 kW (140 k) po 2.0 Turbo s výkonem 191 kW (260 k) a maximálním točivým momentem 400 Nm. Dále turbodiesely od 1.6 l s výkonem 81 kW (110 k) po 2.0 BiTurbo l s výkonem 154 kW (210 k). Telematický systém Opel OnStar je nyní nově s rozšířenými funkcemi osobního asistenta a infotainment IntelliLink nejnovější generace je kompatibilní s Apple CarPlay i Android Auto. První cena v ceníku je 594 900 Kč. 

Přečtěte si také

Back to top button