Motorismus

VW Užitkové vozy představil nové verze Craftera

Po modelech s předním náhonem přicházejí na trh verze modelového roku 2018 s pohonem všech kol, s pohonem zadních kol a verze s osmistupňovou automatickou převodovkou.

Nyní také se zadním náhonem a se systémem 4Motion
Na podzim loňského roku byl uveden na trh nový Crafter modelového roku 2017 ve verzi s pohonem předních kol a o hmotnosti 3500 kg. Po svém uvedení získal titul “International Van of the Year 2017”. Navazující paleta modelového roku 2018 přichází také s pohonem zadních kol a s pohonem všech kol (4 Motion). Modely se zadním náhonem lze nyní objednávat až do hmotnosti 5000 kg osazené dvojmontáží. Další zvýšení hmotnosti na 5500 kg bude následovat v roce 2018. Je možné objednávat kompletní řadu všech modifikací včetně speciálních nástaveb jako jsou například sklápěče, sanitky či chladící vozy.
 
Tři délky karosérie, výšky střechy a nosnosti
Crafter může být konfigurován jako skříňová dodávka, kombi dodávka, a jako pick up nebo šasi s jednoduchou nebo dvojitou kabinou připravený na různé nástavby jako valník nebo box atp. K dispozici jsou dva rozvory: 3.64 a 4.49 metru. Skříňová dodávka je nabízena ve třech délkách: 5.9, 6.8 a 7.4 metru a ve třech výškách: 2.3, 2.6 a 2.8 metru. Pick up je nabízen ve třech celkových délkách: 6.2, 7.0 a 7.4 metru. Hmotnostní verze podle označení jsou Crafter 30 pro 3000 kg, Crafter 35 pro 3500 kg a Crafter 50 pro 5000 kg.
 
Čtyři turbo-diesely a osmistupňová automatická převodovka
Všechny modely Craftera pohání přeplňované naftové čtyřválce s filtrem a SCR katalyzátorem. K dostání jsou ve čtyřech výkonových variantách: 75kW / 102PS, 90 kW/122 PS, 103 kW/140 PS a 130 kW/177 PS. Jsou nabízeny různé kombinace podle typu pohonu. Crafter 30 a 35 je dodáván s motory 75, 103 a 130 kW. Crafter 50 je poháněn motory 90 a 130 kW. Všechny modely jsou standardně vybaveny šestistupňovou manuální převodovkou. Modely 130 kW s předním náhonem mouhou být alternativně vybaveny osmistupňovou automatickou převodovkou. V budoucnu bude automatická převodovka k dostání i pro ostatní typy pohonů a výkonnostních variant.
 
Nové asistenční systémy pro bezpečnost a komfort
Ve druhé generaci Craftera je použita celá řada nových technologií, některé ve světě dodávek vůbec poprvé. Monitorování mrtvého úhlu pomáhá bezpečněji předjíždět na dálnicích. Lane asist pomáhá při nechtěném vyjetí vozidla z pruhu. Další systém monitorování upozorňuje na auta blížící se z boku při couvání. Přední asistent poskytuje ochranu proti kolizi s vozidlem vpředu. K dispozici je adaptivní tempomat, asistent pro parkování, asistent ochrany bočních partií vozu a asistent pro couvání s vlekem.
 
Chytré detaily pro lepší práci
Crafter může být vybaven ergonomickou odpružernou sedačkou s certifikátem. Poprvé je standardem u všech modelů LED osvětlení kabiny, které přispívá ke komfortu při špatných světelných podmínkách. Novinkou jsou také systémy pro upevnění nákladu a nový je také systém infotanmentu s dotykovým displejem. Nový Crafter nabízí více než 70 různých kombinací karosérí a pohonů. Z celkové roční produkce 100 000 kusů továrny v polské Vrzesnii je asi 70 000 kusů vyráběných na zakázku. Představení pro evropské novináře se konalo ve třetím záříjovém týdnu v Rakousku, v románském dole St. Margharethen nedaleko Vídně. 
 
 

Přečtěte si také

Back to top button