Motorismus

Trojice novinek od Audi na začátek roku

Audi vstoupí do nového roku se třemi velkými novinkami. Na mezinárodním autosalon NAIAS 2017 (North American International Auto Show) v Detroitu je připravena studie Audi Q8 concept, která je výhledem na budoucí sériově vyráběný model, světovou premiéru oslaví model Audi SQ5 TFSI a poprvé představí veřejnosti nové Audi A5/S5 Cabrio.

Audi Q8 concept
Studie kombinuje nabídku vnitřního prostoru, která je typická pro SUV, s emocionálními liniemi kupé. Audi tak vytváří nový segment ve vyšší třídě. Značka se čtyřmi kruhy zároveň touto studií naznačuje, jak bude vypadat její budoucí designérský styl. Mnohé stylistické prvky připomínají první model Audi quattro z 80. let 20. století. Mezi ně patří extrémně skloněný a zároveň velmi široký střešní sloupek C v kombinaci se silnými, vyčnívajícími rameny nad koly. Navzdory nízké linii střechy nabízí koncepční vůz dostatek prostoru pro čtyři osoby a velké množství cestovních zavazadel.
 
Velkorysé, napnuté linie vytvářejí v interiéru sportovní a zároveň elegantní atmosféru. Nový koncept ovládání sází na velké dotykové displeje, které doplňuje nový vývojový stupeň panelu přístrojů Audi virtual cockpit a kontaktně analogový průhledový displej. Ten používá inteligentní techniku rozšířené reality, v níž splývají virtuální ukazatele s reálným světem. Navigační šipka se například objeví na místě skutečné šipky na vozovce. V konstrukci poháněcího ústrojí a podvozku nalézá uplatnění nejvyspělejší technika ze sériové výroby. Výkonná a zároveň velmi úsporná hybridní soustava s možností vnějšího nabíjení poskytuje ve studii Audi Q8 concept nejvyšší celkový výkon 330 kW a točivý moment 700 N.m. Hnací síla je suverénně přenášena na vozovku systémem trvalého pohonu všech kol quattro. Náskok díky technice umocňuje vzduchové odpružení a brzdová soustava s keramickými kotouči. Koncepční vůz je vzorem pro sériový model, který Audi uvede na trh v roce 2018.
 
Audi SQ5 TFSI
Nejsportovnější varianta nové modelové řady Q5. Třílitrový motor V6, přeplňovaný turbodmychadlem, dosahuje nejvyššího výkonu 260 kW (354 k) a již při 1 370 1/min poskytuje maximální točivý moment 500 N.m. Vrcholná verze Q5 díky tomu zrychlí z 0 na 100 km/h za 5,4 sekundy. Trvalý pohon všech kol quattro podporuje dynamické jízdní vlastnosti v kombinaci s rychle řadící osmistupňovou samočinnou převodovkou tiptronic. Agilitu ještě více zvyšuje na přání dodávaný sportovní diferenciál, který aktivně rozděluje točivý moment mezi zadní kola, a rovněž na přání dodávané dynamické řízení s variabilním převodem. Oba komponenty jsou – stejně jako motor, převodovka tiptronic a sériově dodávané variabilní tlumiče – integrovány do systému řízení jízdní dynamiky Audi drive select. Řidič tak může nastavit charakteristiku svého SUV v několika režimech.
 
Na přání nabízené vzduchové odpružení umožňuje přizpůsobit příslušné jízdní situaci také světlou výšku. Audi SQ5 TFSI se od výchozího modelu odlišuje četnými vnějšími i vnitřními stylistickými prvky ve specifickém designu S a rozšířenou sériovou výbavou. Její součástí jsou mimo jiné sportovní sedadla S čalouněná kombinací Alcantara/kůže, světlomety LED a 20“ kola z lehké slitiny v hvězdicovém designu s 5 dvojitými paprsky. Nové Audi SQ5 3.0 TFSI se začne v České republice prodávat v polovině roku 2017.
 
Audi A5/S5 Cabrio
Audi završuje modelovou řadu A5. Po karosářských verzích Coupé a Sportback vystavuje značka se čtyřmi kruhy v Detroitu poprvé nový model A5/S5 Cabrio. Jeho design vychází ze štíhlých linií verze Coupé. Zadní okno je nyní více skloněné a zdůrazňuje sportovní vzhled, stejně jako krátké převisy a dlouhá kapota motoru s dynamicky působícím vyboulením, která přesahuje do stran. Klasická střecha z tkaniny přesvědčí vynikajícími aeroakustickými vlastnostmi a disponuje novým komfortním otvíráním. Stačí krátké zatažení za spínač, aby se skládací střecha zcela automaticky otevřela nebo zavřela – i během jízdy rychlostí až 50 km/h. Výbava nového modelu A5/S5 Cabrio zahrnuje nejnovější techniku z oblastí konektivity a asistenčních systémů. Pohon všech kol quattro propůjčuje kabrioletu střední třídy nejlepší trakci a dynamické jízdní vlastnosti.
 
Na přání jsou k dispozici adaptivní tlumiče, které lze přizpůsobit požadavkům na sportovní nebo komfortní jízdu stisknutím tlačítka systému řízení jízdní dynamiky Audi drive select. Suverénní výkonové parametry poskytují nové motory s rozsahem výkonu od 190 k (2.0 TDI a 2.0 TFSI) do 354 k (3.0 TFSI v modelu Audi S5). Kabriolet střední třídy přijde na trh v České republice v průběhu jara 2017.

Přečtěte si také

Back to top button