Motorismus

Premiéra MAN Lion’s Intercity

MAN Lion’s Intercity je zaměřen na zákazníky v rozsáhlém tržním segmentu evropských standardních linkových autobusů.

Vůz je bez kompromisů přizpůsobený pro nasazení v linkové a příměstské dopravě nebo jako školní autobus. Tím se odlišuje tento středopodlažní autobus, představený ve svých dvou délkových variantách 12 m a 13 m, od vozidla MAN Lion´s Regio. Dvounápravový autobus je poháněn vysoce efektivním motorem D08 Common-Rail o výkonu 290 k.
 
V závislosti na délkové variantě disponuje Lion´s Intercity maximálně 55, resp. verze Lion´s Intercity C až 59 místy k sezení a dále maximálně dvěma místy a zdvihací plošinou pro vozíčkáře. Lion´s Intercity v sobě slučuje prvotřídní komfort s vysokou funkčností, vynikající bezpečností a nejlepší kvalitou MAN.
 
Vozidlo se stává vzorem ve své třídě nejen díky výraznému, z hlediska aerodynamiky optimalizovanému designu a svým excelentním jízdním vlastnostem, ale především díky své příznivé spotřebě pohonných hmot a nízkým nákladům Life-Cycle-Costs.     
 
Vývojová novinka na platformě osvědčené stavebnicové konstrukce MAN
MAN Lion’s Intercity byl zcela nově vyvinut na základě osvědčeného stavebnicového systému MAN s cílem co nejlépe vyhovět požadavkům zákazníků v segmentu standardních linkových autobusů. Při tom se MAN zaměřil na celkové provozní náklady. Mimořádný důraz byl tedy kladen na konstrukci se sníženou hmotností a nenáročnost při údržbě a opravách, stejně jako na nízkou spotřebu pohonných hmot s motorem MAN D08 Common-Rail o výkonu 290 k.
 
MAN Lion’s Intercity: optimální výbava
MAN Lion’s Intercity je ve všech ohledech optimalizovaný pro nasazení jako linkový či školní autobus a disponuje při tom pragmatickým designem, který ho jasně řadí do rodiny autobusů MAN. Pracoviště řidiče, které bylo vyvinuté pro nasazení v linkovém provozu, se vyznačuje snadnou ovladatelností a velkorysým prostorem.
 
Prostor pro cestující je možné optimálně přizpůsobit podmínkám při nasazení autobusu s pomocí klimatizace a závěsů. Okna mohou mít na přání dvojitá skla. Topení a klimatizace jsou vždy zvlášť regulovatelné pro místo řidiče a pro prostor cestujících. Sériově je vozidlo vybaveno výklopnými okny, na přání může mít výkonné střešní klimatizační zařízení. Vůz je sériově vybaven dmychadlovým topením, jako doplňkovou výbavu může obdržet konvektorové topení.    
 
Autobus nabízí 55 míst k sezení a 29 míst ke stání (Lion’s Intercity), resp. 59 míst k sezení a 25 míst ke stání (Lion’s Intercity C). U sedadel, která jsou namontována na podestách, se jedná o model Intercity Lite od dodavatele Kiel. Lion’s Intercity disponuje maximálně 15/14 (vlevo/vpravo) řadami sedadel, Lion’s Intercity C potom 16/15 řadami.
 
Díky stavebnicovému systému je možné zákazníkovi optimálně přizpůsobit vozidlo podle druhu jeho budoucího využití, např. průběžné osazení sedadly, anebo vyjímatelná podesta umožňující poskytnout až dvě místa vozíčkářům nebo stojícím cestujícím. Díky vyjímatelné podestě je možné přepravovat rovněž kočárky.     
 
Autobus má pohodlný nástup dvěma pneumaticky ovládanými vně výkyvnými dveřmi s jednoduchým prosklením. Dveře 2 jsou nabízeny kromě normálního provedení i s dvojitou šířkou. Ovládání dveří probíhá prostřednictvím tlačítek, nebo na přání s pomocí dálkového ovládání. Nástup a výstup je možný přes 3 schůdky provádět jednoduše a bezpečně a je přizpůsoben možnému využití autobusu jako školního. K tomu ve dveřích 2 umožňuje bezbariérový přístup do vozidla zdvihací plošina. Prostor pro cestující je světlý a velkorysý. Průběžná podlaha dozadu mírně stoupá díky schůdkům před poslední řadou sedadel.
 
Na přání nabízené police pro odkládání zavazadel existují ve dvou variantách: dole uzavřené (podobně jako v zájezdových autobusech), anebo s děrovaným dnem pro lepší přehled, aby tam cestující nemohl své zavazadlo tak lehce zapomenout. Zavazadlový prostor včetně odkládacích polic má objem 5,2 m3 (Lion’s Intercity) resp. 6,4 m3 (Lion’s Intercity C) a je jednoduše přístupný díky nahoru výklopným víkům. Autobus má 3 víka zavazadlového prostoru vlevo a dvě vpravo.   
  
S nejlepšími předpoklady pro každodenní náročný provoz
Kvalita materiálů, montáže i zpracování u Lion’s Intercity samozřejmě odpovídá vysokým požadavkům systému kvality MAN. Důkazem pro to mohou být: vysoce jakostní, trvanlivé plasty s příjemnými funkčními i optickými vlastnostmi; povrchy s jednoduchou údržbou a přitom odolné s vysokou UV-stabilitou (tj. odolnost proti zkřehnutí či vyblednutí); pevné konstrukce a spoje, které spolehlivě vydrží vysokou a častou zátěž; vysoká přesnost rozměrů; optimální ochrana proti korozi díky katodickému ponornému lakování (KTL). Ve výrobním závodu pro Lion´s Intercity, továrně MAN v Ankaře, největší autobusové továrně MAN v Evropě, se nachází nejmodernější KTL zařízení ze všech továren MAN v Evropě.       
 
Jeden z nejbezpečnějších ve své třídě
Efektivita, flexibilita a především bezpečnost – tyto vlastnosti charakterizují nový Lion´s Intercity. Právě s ohledem na využití jako školního autobusu s dětmi na palubě, má právě bezpečnost u Lion´s Intercity prioritu ze všech nejvyšší.
 
Rozsah dostupné bezpečnostní výbavy autobusu Lion´s Intercity výrazně předčí konkurenty: MAN asistent nouzového brzdění EBA (doplňková výbava); elektronický brzdový systém EBS (sériová výbava) s protiblokovacím systémem ABS, systémem regulace prokluzu ASR a brzdovým asistentem BA. Elektronický stabilizační program ESP (sériová výbava) s dynamickým stabilizátorem DSP a ochraně proti převrácení ROP. Kromě toho se na přání nabízí signál/varovné blikání při nouzovém brzdění a kromě toho systém kontroly tlaku v pneumatikách TMP a varování při couvání při zařazené zpátečce.
 
MAN Lion’s Intercity: hvězda na nebi úspor
Při konstrukci vozidla se nepřetržitě myslelo na jeho odlehčení. Skelet vyhovující požadavkům normy ECE R66.02 s sebou přinesl dodatečnou hmotnost. Díky lehkým komponentům ale Lion´s Intercity přesto nepatří mezi „cvalíky“ ve své třídě. Samotná volba šestiválcového motoru z řady D08 podstatně přispěla k příznivé hodnotě užitečné hmotnosti. Rovněž nová a mimořádně efektivní klimatizace redukuje váhu o 65 kg. A je-li šest pneumatik (na zadní nápravě dvoumontáže) na hliníkových ráfcích namísto ocelových, vyjde úspora hmotnosti na téměř 100 kg. K tomu se ještě prodlužuje na základě lepšího odvádění tepla životnost brzd a tlumičů.       
  
V Lion´s Intercity přicházejí ke slovu také mnohá účinná opatření snižující spotřebu paliva: díky automatickému vypínání motoru Idle Shutdown se zamezuje při delším stání emisím výfukových plynů, CO2 i hluku. Efektivně a úsporně pracuje dvojstupňový vzduchový kompresor, který není neustále v provozu na plnou kapacitu.
 
V době, kdy není potřeba jeho výstupů, automaticky se přepne na volnoběžný provoz. Aerodynamicky provedený design vozidla s klenutým, lehce skloněným čelním sklem nabízí proudícímu vzduchu méně návětrné plochy. Proudění vzduchu je optimálně odvedeno pomocí zadní obrysové hrany. Díky tomu činí hodnota cw– 0,4, což působí pozitivně na nízkou spotřebu.
 
Odpor vzduchu hraje u nízkých rychlostí v městském provozu sice jen nepodstatnou roli, v linkovém provozu naproti tomu, při rychlostech do 100 km/h, ke zvýšení spotřeby paliva přispívá významně. Tomu MAN čelí s pomocí aerodynamiky vypilované po mnoha simulacích a testování ve větrném tunelu. 
 
Cílem projektu při vývoji Lion´s Intercity bylo vyvarovat se vysokých nákladů na opravy a údržbu a snížit doby prostojů vozidel. Všechny body údržby v autobusu jsou z toho důvodu snadno přístupné a zjednodušují servisní a opravárenské činnosti. Každodenní kontrola a v případě potřeby doplňování motorového oleje a chladicí kapaliny je možné realizovat několika málo úkony.
 
Servisní body je možné jednoduše a bezpečně najít. Kompaktní motor D08, velkoryse dimenzovaná boční víka a dále lomený kryt v podlaze zjednodušují přístup k motorovému prostoru. Díky třídílné čelní masce a stejně tak třídílnému zadnímu nárazníku lze v případě nehody opravit či vyměnit pouze poškozenou část, nikoliv kompletní předek. To znamená úsporu času i nákladů. Díky velkému a široce se otevíratelnému krytu přední masky jde jednoduše vyjmout rezervní kolo. Dále je pohodlně přístupné i přední osvětlení. Lze tak rychle a jednoduše vyměnit komponenty světel. 
 
Paket služeb MAN na nejvyšší úrovni 
Rozsáhlá nabídka MAN Solutions zahrnuje: nabídky financování, leasingu a pojištění dle přání zákazníka; servisní smlouvy, Mobile24, MAN-Originální díly, Bus TopService. O hladký, efektivní provoz vozidla pečují MAN Telematics, MAN Communication, MAN ProfiDrive a NEOPLAN Academy, a kromě toho i MAN Fleet-Management. Nejvyšší kvalitu použitých vozidel a vozidel k pronájmu poskytuje MAN TopUsed a MAN Rental. 
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button