Motorismus

DAF pro Český metrologický institut

Společnost TRUCK TRADE, autorizovaný dealer DAF, zvítězila v soutěži o veřejnou zakázku vyhlášenou Českým metrologickým institutem v Brně.

Předmětem zakázky bylo dodání vozidla pro převoz měřicího zařízení v mobilním provedení. Tím nejlepším vozidlem pro zajištění přepravy zařízení se nakonec ukázal být DAF LF.
 
Pro přepravu celého měřicího zařízení a objemového etalonu průtoku kapalin, který používá Český metrologický institut, bude sloužit vozidlo DAF LF s kabinou Day Cab v komfortním provedení. K pohonu vozidla s celkovou hmotností 8 tun slouží šestiválcový motor o zdvihovém objemu 6,7 litru s výkonem 220 k.
 
Podvozek vozidla s neobvykle krátkým rozvorem 3,05 m byl přizpůsoben především specifickému provedení nástavby. Ta totiž slouží nejen jako mobilní kancelář, ale také k přespání pro dvoučlenný tým specialistů. Je zde pracovní stůl s potřebným kancelářským vybavením a v obytné části je pak dvoulůžková palanda spolu s dalším základním vybavením pro dvě osoby a pro uložení jejich osobních věcí.
 
Nechybí samozřejmě ani skříň pro PC tiskárnu a další počítačové příslušenství. Zároveň je v prostoru nástavby uloženo to nejdůležitější – „srdce“ etalonu – tzv. flow computer. Komfort pro práci v zimním období zajišťuje nezávislé naftové topení s výkonem 4 kW. Samozřejmostí jsou rozvody 230 V a osvětlení.
 
Dodávku vozidla zajišťoval dlouholetý autorizovaný dealer DAF, brněnská společnost TRUCK TRADE. „Jsme velmi hrdí, že jsme nejlépe splnili všechny náročné požadavky výběrového řízení a stali se tak dodavateli vozidla pro tuto velmi zajímavou aplikaci,“ řekl při předávání vozidla pan Tomáš Trávník, vedoucí prodeje klíčovým zákazníkům společnosti TRUCK TRADE. „DAF LF se již mnohokrát perfektně osvědčil v různých typech provozu díky své spolehlivosti, lehkému pevnému podvozku a nízkým provozní nákladům. Jsem přesvědčen, že řada LF je skvělý základ i pro tuto speciální nástavbu,“ dodal Tomáš Trávník.    
 
K jakému účelu bude sloužit speciální nástavba na vozidle DAF LF a přívěs, to nám podrobně vysvětlil generální ředitel Českého metrologického institutu RNDr. Pavel Klenovský: „Metrologické služby jsou nepříliš známou a poměrně specifickou oblastí, se kterou se sice setkáváme na každém kroku a neobejdeme se bez ní, ale stejně nám zůstává poněkud ukrytá. Pokud se však pečlivě podíváte například na stojan u čerpací stanice, určitě objevíte nálepku dokládající ověření provedené  ČMI. 
 
Tím je garantováno, že množství (objem) paliva, které tankujete do nádrže svého vozidla, odpovídá vašemu přání, a to díky jeho měření ověřeným výdejním stojanem. Existuje určitá hierarchie měřicích přístrojů, na jejímž vrcholu jsou etalony s nejvyšší přesností – tato velmi přesná měřidla slouží k technické realizaci určité jednotky a k jejímu přenosu na měřidla s nižší přesností (metrologická návaznost).
 
To může být například právě zmíněný výdejní stojan na čerpací stanici. Etalony jsou podle druhu aplikace buď pevně uložené ve specifických podmínkách, nebo mohou být v mobilním provedení, což je právě náš případ. To koneckonců vyplývá z názvu samotné zakázky. Tento mobilní etalon umožňuje kalibraci a ověřování měřidel objemového i hmotnostního průtoku kapalin jiných než voda včetně ropy. Dále slouží ke kalibraci etalonů pro kalibraci a ověřování měřidel určených k měření LPG. Celé zařízení, které obsluhují dva specialisté, je uloženo v přívěsu.“
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button