Motorismus

EvoBus přivítal prezidenta

Prezident při návštěvě Plzeňského Kraje zavítal na prohlídku výrobního závodu EvoBus Česká republika v Holýšově, kde se vyrábějí segmenty karosérie pro autobusy Mercedes-Benz a Setra, ale také pro užitková vozidla Unimog a nákladní vozidla.

Návštěvu EvoBusu začal prohlídkou městského kloubového autobusu Mercedes-Benz Citaro G, kde se posadil za volant a vyzkoušel místo řidiče. Pak následovalo setkání s vedením společnosti, které se uskutečnilo přímo v autobusu. Pro návštěvu prezidenta byla připravena také další vozidla z portfolia koncernu Daimler, která se v Holýšově vyrábějí jako zájezdové autobusy Setra, Unimog a nákladní vozidla.
 
Na prohlídku výrobních hal se prezident Zeman vydal ve speciálním vláčku, který byl dílem zaměstnanců EvoBusu a nezapřel autobusového ducha, kde mu Bülent Acicbe, ředitel závodu, ukázal zařízení továrny a také pracovní prostředí. Za doprovodu části zaměstnanců a novinářů se celá delegace s hejtmanem Plzeňského kraje Václavem Šlajsem a starostou Holýšova Janem Mendřecem přesunula k setkání se zaměstnanci a občany Holýšova.
 
Občané a zaměstnanci EvoBusu přijali prezidenta přátelsky potleskem. Jako první pozdravil na setkání občany a zaměstnance Dr. Thomas Rohde, jednatel EvoBus Česká republika, dále se přivítání ujal starosta Holýšova Jan Mendřec a hejtman Václav Šlajs, který předal slovo panu prezidentovi.
 
„Politik má být někdy pochodující statistickou ročenkou,“ uvedl po počátečním přivítání. „Dovolte mi proto, abych vám řekl několik čísel. Holýšov má míru nezaměstnanosti nižší než pět procent. Což je hluboko pod průměrem České republiky. A každé město může být úspěšné pouze tehdy, má-li minimální podíl nezaměstnaných. Nebudu teď mluvit o tom, že někdo nechce pracovat. Toto není situace Holýšova,“ promluvil optimisticky prezident.
 
„Jste úspěšným podnikem. Lidem jste přidali 4,1 procenta, na rozdíl od podniků v Plzni, které zvyšují mzdy o dvě procenta,“ řekl prezident. Velmi ocenil nízkou fluktuaci, která je 4,6 procenta. Díky Evobusu je v Holýšově nezaměstnanost pod pěti procenty. Úspěšný podnik je ten, který svůj zisk reinvestuje do své výroby a kdo usiluje o to, aby zvyšoval podíl na trhu. A to je příklad vaší firmy,“ uvedl Zeman.
 
Prezident republiky byl ve veřejné debatě se zaměstnanci a občany dotazován na mnoho zajímavých témat ohledně přijetí eura, změnu vedení České národní banky a technické vzdělávání mládeže. Ze strany jednoho zaměstnance EvoBusu padla otázka: „Považujete autobus Mercedes, který se z 50% vyrábí u nás v Holýšově, za český výrobek?“ „Považuji za český výrobek jakýkoli produkt, který je vyroben na českém území, zaměstnává české zaměstnance a platí daně do české státní kasy,“ řekl Zeman.
 
Na závěr diskuze prezident požádal všechny, aby uctili památku obětí střelby v Uherském Brodu minutou a půl ti­cha. Před odjezdem předal pan Rohde dárek pro pana prezidenta v podobě symbolického autobusu vyrobeného zaměstnanci EvoBusu. Výrobní závod EvoBus byl založen v Holýšově v roce 1998, v současné době se rozkládá na ploše 160 000 m2 a zaměstnává více 600 zaměstnanců.
 
EvoBus loni vyrobil 5500 skeletů a částí karosérií autobusů pro značky Mercedes-Benz a Setra, tedy desítky typů kompletních spodní šasi, předních i zadních stěn, střech a nově i bočnic, které se kompletují v německém Mannheimu a Ulmu. EvoBus Česká republika s.r.o. patří do koncernu Daimler.
 
Daimler AG je jeden z nejúspěšnějších automobilových podniků na světě. Se svými obchodními skupinami Mercedes-Benz Cars, Daimler Trucks, Mercedes-Benz Vans, Daimler Buses a Daimler Financial Services patří tento výrobce vozidel mezi největší prodejce osobních vozů s označením Premium a je největším výrobcem užitných vozidel.
 

Přečtěte si také

Back to top button