Zprávy

S Mobilisem nízké emise ve Varšavě

Mobilis, největší autobusová společnost v Polsku, nedávno uvedla do provozu 61 vozů MAN Lion´s City Hybrid.

Tyto moderní městské autobusy přispívají ve Varšavě k atraktivní a udržitelné veřejné dopravě.
·       MAN předal 61 městských autobusů typu Lion´s City Hybrid společnosti Mobilis
·       Příspěvek k nižšímu množství emisí a hluku v centru města
·       Hybridní pohon MAN umožňuje úsporu paliva až o 30 %, respektive v průměru až 10 000 litrů nafty ročně
 
Varšava je jedním z deseti největších měst v Evropské unii. Více než 1,7 milionu obyvatel žije v polském městě na řece Visla, které každý rok přitahuje tisíce turistů svým historickým starým městem, zapsaným od roku 1980 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, mnoha hrady, památkami a muzei. Význam atraktivní a nízkoemisní místní osobní dopravy je zde odpovídajícím způsobem vysoký.
 
To je důvod, proč se místní provozovatel Mobilis rozhodl pro 61 autobusů MAN Lion´s City Hybrid. V polovině června společnost MAN Truck & Bus předala městské autobusy dceřiné společnosti Egged Israel. Pouze dva měsíce předtím přišli zástupci polské dopravní společnosti do Mnichova, aby podepsali smlouvu. „Jsme velmi potěšení, že si společnost Mobilis vybrala autobusy MAN Lion´s City Hybrid. Kromě kvality vozidel je zvláště přesvědčivá inovativní koncepce pohonu, která spojuje udržitelný provoz s vysokou účinností,“ říká Christian Fischer, vedoucí prodeje autobusů společnosti MAN Truck & Bus.      
 
Hybridní autobus MAN spotřebovává až o 30 procent méně paliva a ušetří tak v průměru až 10 000 litrů nafty ročně. Emise CO2 jsou odpovídajícím způsobem mnohem nižší než u srovnatelných městských autobusů. MAN Lion´s City Hybrid je poháněn dieselovým motorem EURO VI s výkonem 250 k (184 kW) a výkonným elektromotorem. Navíc je poháněn energií z rekuperace brzdné energie, která je uložena v ultrakapacitorech. „Tato obnovená a uskladněná energie je používána například pro bezemisní a tichý výjezd autobusu ze zastávky. To enormně snižuje hlukové zatížení pro obyvatele,“ vysvětluje Fischer.  
 
MAN Lion´s City Hybrid je také přesvědčivý, pokud jde o komfort: nízká výška vstupu zaručuje cestujícím pohodlné nastupování a vystupování. V případě potřeby je k dispozici také
manuální rampa u jedněch ze tří dovnitř otevíraných dveří, které zajišťují rychlý tok cestujících. Bezpečné nastupování a vystupování i v noci zajišťuje osvětlení LED nade dveřmi. Dvounápravové vozidlo s délkou dvanáct metrů je také vybaveno asistenčními systémy, jako je elektronický brzdový systém EBS včetně funkce ABS / ASR, signál nouzové brzdy, elektronický indikátor opotřebení brzdového obložení a hasicí systém pro motorový prostor. Dodatečná bezpečnost je zajištěna kamerovým systémem v prostoru pro cestující. Řidiče chrání dveře kabiny s bezpečnostním sklem proti vandalismu.
 
 „S Mobilis úspěšně spolupracujeme již 25 let. Skutečnost, že největší autobusová společnost v Polsku v současné době využívá MAN v místní veřejné dopravě ve Varšavě, jasně ukazuje, že Mobilis je přesvědčen o spolehlivosti autobusů a našich služeb,“ řekl Fischer. Společnost MAN Truck & Bus také zajišťuje údržbu a servis vozidel. Mimochodem, nejen společnost Mobilis, ale i mateřská společnost Egged, a tedy největší dopravní poskytovatel služeb v Izraeli, spoléhá na společnost MAN. A to již 85 let.
 
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button