Zprávy

Transtech ze skupiny Škoda Transportation dodá nových tramvají do Helsinek

Transtech Oy, dceřiná společnost Škoda Transportation, dodá dalších deset tramvají typu ForCity Smart Artic pro finské Helsinky. Dopravní podnik v Helsinkách již v minulosti objednal šedesát stejných vozidel.

Hodnota této nové zakázky je zhruba 750 milionů korun. Spolu s touto zakázkou Helsinky objednaly v minulých letech už celkem 99 škodováckých tramvají v hodnotě téměř 8 miliard korun.   
 
Velmi mě těší, že HKL Helsinky (místní dopravní podnik) je se škodováckými tramvajemi spokojen a objednává si dalších deset vozidel. Tramvaje ForCity Smart Artic budou dodány i do dalšího finského města Tampere a navíc na území celého Finska slouží již několik set našich moderních dvoupodlažních osobních vozů. Na tomto trhu jsme v posledním roce velice úspěšní a můžeme říct, že společnost Transtech se s ročními tržbami okolo tří miliard korun plně začlenila do skupiny Škoda Transportation, “ říká předseda představenstva a generální ředitel skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.
 
 „Budoucí rozvoj dopravní infrastuktury našeho města je založen na rostoucí tramvajové dopravě. Dopravní podnik v Helsinkách (HKL) a místní obyvatelé jsou spokojeni s provozem tramvají ForCity Smart Artic a my jsme tedy mohli snadno rozhodnout, že rozšíříme stávající flotilu těchto vozidel, “ doplňuje Ville Lehmuskoski, generální ředitel Helsinki City Transport (HKL).
 
V současné době je ve finských Helsinkách v provozu 48 tramvají typu ForCity Smart Artic. První tramvaje typu Artic jsou v hlavním městě Finska v provozu s pasažéry již od roku 2013.
Díky úzké spolupráci s dopravním podnikem jsme vyvinuli moderní tramvaj, která je spolehlivá a energeticky úsporná. O tento typ tramvaje registrujeme obrovský zájem ze strany dalších potenciálních zákazníku, a pevně věříme, že  tramvaj bude úspěšná i na dalších zahraničních trzích,“ dodává Zdeněk Majer, viceprezident skupiny Škoda Transportation a předseda představenstva Transtech.
 
Jednosměrná tříčlánková tramvaj ForCity Smart Artic Helsinky má rozchod 1 000 mm, je plně nízkopodlažní a její délka činí 27,4 m. Vozidlo rovněž nabízí bezbariérový přístup pro cestující na vozíčku a dětské kočárky. Pohon všech kol a robustní provedení podvozků s nápravami umožňují bezproblémový provoz v náročných klimatických podmínkách hlavního města Finska.
 
Společnost Transtech je největším výrobcem kolejových vozidel v severských zemích. Společnost byla založena v roce 1985. Mezi její hlavní výrobky patří dvoupodlažní elektrické vagony (provozované jako PushPull soupravy), tramvaje a další strojírenské výrobky. V současnosti zaměstnává více než 700 lidí. Kromě tramvají patří mezi klíčové zakázky firmy především dodávka dvoupatrových tlakotěsných vagónů pro státní finské železnice (VR Limited), které jsou určeny pro rychlost 200 km/h. 

Přečtěte si také

Back to top button