Zprávy

ČS nemovitostní fond kupuje industriální park Dubnica na Slovensku

ČS nemovitostní fond, který obhospodařuje REICO investiční společnost České spořitelny, a.s., kupuje industriální park v okolí města Dubnica nad Váhom na Slovensku. Hodnota nové akvizice fondu činí přibližně 990 mil. Kč (38,9 mil. EUR).

Po nedávném prodeji kancelářské budovy Táborská 31 v Praze 4 touto akvizicí ČS nemovitostní fond opět rozšířil své portfolio na 13 budov a výrazně tak prohloubil zejména svou sektorovou diverzifikaci. Celková tržní hodnota vlastněných nemovitostí nyní přesahuje 20,5 mld. Kč. Do fondu investovalo k 31. lednu 2018 přes 64 tisíc podílníků a jeho výnos za posledních 5 let byl 2,88 % ročně (k 22.únoru 2018).
 
„Návratem ČS nemovitostního fondu do industriálního sektoru a posílením jeho slovenské pozice se nám podařilo významně rozšířit celkovou sektorovou a regionální diverzifikaci portfolia fondu. Očekáváme, že tento strategický krok posílí dlouhodobě stabilní výkonnost fondu a přispěje tím i ke spokojenosti našich klientů,“ říká Filip Kubricht, předseda představenstva REICO IS ČS.
 
Park Dubnica je nové logistické centrum postavené v roce 2016. Skládá se ze skladových, technických a kancelářských prostor o celkové pronajímatelné ploše 89,4 tisíc m2, přičemž 97 % pronajímatelné plochy je obsazeno. Součástí nemovitosti je také 96 parkovacích míst pro osobní automobily a 32 míst pro nákladní automobily.
 
Největším nájemníkem Industriálního parku Dubnica je německá společnost Continental, přední světový výrobce pneumatik a dodavatel technologických řešení pro automobilový průmysl, která zaujímá většinu pronajímatelné plochy. Dalšími důležitými nájemci jsou švýcarská dopravní a logistická společnost Kuehne+Nagel, potravinový řetězec Lidl a holandská pivovarnická skupina Heineken.
 
„Akvizice této nově postavené nemovitosti a dlouhodobý vztah společnosti Continental k této lokalitě pro náš fond představuje nadprůměrný výnos zajištěný na dlouhou dobu, silné záruky a zároveň vysoký potenciál na udržení hodnoty investice,“ doplňuje Tomáš Jandík, člen představenstva odpovědný za nemovitostní složku fondu v REICO IS ČS.
 
Nemovitost se nachází v regionu západního Slovenska, který společně s bratislavským regionem soustřeďuje 93 % industriálních ploch v zemi. Patří tak k nejdůležitějším průmyslovým oblastem na Slovensku. Industriální park Dubnica má vynikající dopravní dostupnost. Leží u výjezdu z dálnice D1, která je nejdůležitější dopravní tepnou na Slovensku – spojuje Bratislavu a Košice, dvě největší města v zemi.
 
ČS nemovitostní fond koupil nemovitost od developerské a investiční společnosti Invest4SEE Investment Holding GmbH, která se zaměřuje na sektor industriálních nemovitostí. Svou developerskou a investiční činnost soustřeďuje do regionu střední a východní Evropy. Nemovitost postavila v roce 2016 společností Goldbeck, development budovy provedla SEE RE One, která je součástí prodávající společnosti Invest4SEE Investment Holding GmbH. Kupujícího při transakci zastupovaly společnosti JLL, Wilsons, ASB a OM Consulting.
 
ČS nemovitostní fond vznikl v roce 2007 a je největším a nejdéle působícím podílovým nemovitostním fondem na českém trhu. Je určen zejména konzervativním investorům a svým výnosem má za cíl se z dlouhodobého pohledu pohybovat nad úrovní státních dluhopisů. Ve vlastnictví fondu je nyní sedm nemovitostí v České republice, čtyři na Slovensku a dvě v Polsku.

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button