Zprávy

Celosvětové prodeje modelu Kia Sportage dosáhly pěti milionů

Společnost Kia Motors slaví pět milionů úhrnných prodejů kompaktního SUV Kia Sportage, celosvětově nejlépe prodávaného modelu značky.

Model uvedený na trh v roce 1993 a od té doby představený již ve čtyřech generacích dosáhl prodejního milníku ve stejném roce, kdy slaví 25. výročí. Nejnovější model, představený v roce 2016, si u zákazníků vydobyl historicky nejvyšší oblibu, o níž svědčí průměrné světové prodeje na úrovni 38 tis. vozidel měsíčně (za rok 2017).
 
„Jsme nesmírně hrdí na to, že jsme s naším celosvětovým bestsellerem dosáhli tak významného výrobního milníku. Stabilní a stále sílící obliba modelu Sportage ukazuje na všestranné schopnosti tohoto vozidla a úroveň jeho atraktivity v očích kupujících na trzích celého světa,“ uvedl Ho Sung Song, výkonný viceprezident divize globálních operací. „Od roku 1993 se model Sportage etabloval jako srovnávací kritérium v segmentu kompaktních SUV a jeho úspěchy vedly ke vzniku různorodé a ucelené modelové nabídky vozů SUV a crossoverů značky Kia – a další nové modely budou následovat.“
 
V letech 2016 a 2017 se modelu Sportage podařilo v prodejích překonat celosvětově nejprodávanější vůz Kia, model Rio řazený do třídy malých vozů. K dosažení výrobního milníku pomohly i mimořádné prodeje modelu Sportage v lednu a únoru 2018 – 36 632, resp. 32 930 vozidel.
 
Kia Sportage se poprvé objevila v roce 1991 na tokijském autosalonu, kdy zákazníkům představila koncepci ‚městského SUV‘ – a nastavila tím jakýsi vzor pro kompaktní a praktické SUV, umožňující použití v nejrůznějším prostředí. Kia Sportage první generace zaznamenala okamžitý úspěch a po dobu své existence vykázala úhrnné prodeje přes 500 tisíc vozidel.
Celosvětové prodeje modelu Sportage druhé generace dosáhly za sedm let výroby 1 223 776 vozidel. Kia Sportage třetí generace překročila milionové prodeje během pouhých čtyř let, a napomohla tak modelu během šestého roku výroby překonat milník dvou milionů úhrnných prodejů.
 
Kia Sportage čtvrté (současné) generace se chlubí smělým a pokrokovým ztvárněním, nabízí vyšší praktičnost a širokou škálu technologií ke zvýšení pohodlí, funkčnosti a bezpečnosti. Nabídka motorů a převodových ústrojí přináší nižší spotřebu a ještě lepší jízdní schopnosti v souladu s nejširšími potřebami zákazníků. Kia Sportage si tradičně získává uznání pro svůj markantní design, o čemž svědčí i prestižní designová ocenění ‚iF Design‘ a ‚Red Dot‘ pro třetí i čtvrtou generaci tohoto modelu. Vozidlo kromě toho v roce 2017 dosáhlo nejvyššího ohodnocení za bezpečnost od amerického Pojišťovacího institutu pro bezpečnost silničního provozu (IIHS).
 
Kia Sportage čtvrté generace, nejoblíbenější za celou svoji historii, letos v lednu dosáhla milníku milionu prodaných vozů, tedy pouhých 29 měsíců od zahájení prodeje. 

Přečtěte si také

Back to top button