Zprávy

Skupina Deutsche Post DHL splnila v roce 2017 své cíle

Skupina Deutsche Post DHL, světová jednička v mezinárodní přepravě, se ohlédla za dalším úspěšným finančním rokem.

Zisk celé skupiny vzrostl v roce 2017 o 7,2 % na 3,74 miliard eur. Společnost tímto splnila svůj cíl dosažení zisku kolem 3,75 miliard eur. Za přispění všech čtyř divizí vzrostly celkové příjmy skupiny o 5,4 % na 60,4 miliard eur.
 
„Díky rozvoji obchodu všech čtyř divizí, speciálně mimo Německo, zaznamenala naše skupina další skvělý rok. V roce 2017 jsme udělali další velký krok na cestě k dosažení našich strategických a finančních cílů pro rok 2020. Tím, že jsme se zaměřili na mezinárodní trh a na rychle rostoucí internetový obchod, jsme nasadili správný směr a upevnili jsme tak naše pozice pro další růst. Zároveň využíváme všechny příležitosti digitalizace, které se objevují ve všech čtyřech divizích a tím upevňujeme základy pro ještě úspěšnější budoucnost,“ říká Frank Appel, generální ředitel Skupiny Deutsche Post DHL.
 
Výhled: V roce 2018 očekáváme další růst zisku
 
S platností od začátku roku 2018 jsme implementovali účetní systém IFRS 16. Podle očekávání nám tato změna přinese růst celkového zisku skupiny okolo 150 milionů eur za rok. Další růst zisku v roce 2018 očekáváme díky stálému ekonomickému růstu, dalším obchodním příležitostem a provozním zlepšením v jednotlivých divizích. Očekáváme, že celkový provozní zisk skupiny vzroste na přibližně 4,15 miliard eur. Přičemž zisk divize PeP bude 1,5 miliardy a zisk divizí DHL bude činit přibližně tři miliardy eur.
 
Růst kapitálových výdajů
 
Skupina Deutsche Post DHL v roce 2017 opět značně investovala ve všech čtyřech divizích. Společnost tak upevňuje své základy, a to jí do budoucna umožní další růst zisku. Společnost například rozšířila svou infrastrukturu nejen v Německu, ale celosvětově. Divize DHL Express rozšiřovala a modernizovala svá třídící střediska a letecký park. Podle plánu dosáhly v roce 2017 kapitálové výdaje ve skupině DPDHL 2,3 miliardy eur (+ 9,8 %), přičemž v posledním čtvrtletí roku společnost investovala přes miliardu eur.
 
Divize PeP (Post – eCommerce – Parcel): Další růst v zásilkovém a internetovém obchodě
 
Příjmy divize PeP vzrostly v roce 2017 o 6,4 % na 18,2 miliard eur. Tyto pozitivní výsledky lze přičíst především nárůstu objemů a příjmů v části eCommerce – Parcel.
Příjmy v Parcel Germany vzrostly o 4,3 %. Divize PeP doručila v roce 2017 v Německu více než 1,3 miliard zásilek, to je rekordní nárůst 7,8 %. Příjmy v sekci eCommerce vzrostly o 10,3 %. Nicméně nejpodstatnější nárůst jsme zaznamenali v Parcel Europe, kde příjmy vzrostly o 65,4 %. Tento výsledek byl ovlivněn tím, že jsme poprvé zahrnuli výsledky UK Mail (s příjmy 536 milionů eur v roce 2017). Po započítání tohoto vlivu lze konstatovat, že příjmy Parcel Europe vzrostly o 18,3 % zejména díky rozvoji infrastruktury v Evropě. Parcel Europe nyní působí ve 26 zemích (včetně Německa) – nově také v Bulharsku, Irsku, Chorvatsku a Rumunsku.
 
Divize Express: Úspěšný příběh pokračuje, marže dosahuje 11.5%
 
Vzestupný trend příjmů a zisku v divizi Express pokračoval i v roce 2017. Příjmy oproti minulému roku vzrostly o 9,5 % na 15 miliard eur. Obzvláště povzbuzující je fakt, že divize Express zaznamenala nárůst ve všech regionech. Za tento dynamický výsledek vděčíme opět mezinárodní letecké přepravě, kde denní objemy vzrostly o 9,9 % ve srovnání s předešlým rokem. Nárůst objemů umožňuje divizi ještě efektivněji využívat svou unikátní leteckou globální síť. Provozní zisk vzrostl o 12,4 % na 1,7 miliard eur zejména díky přísnému řízení výnosů a stálému zlepšování sítě. Provozní marže vzrostla z 11,2 % na 11,5 %.


Divize Global Forwarding, Freight: Růst příjmů
 
Výsledky divize Global Forwarding a Freight se během roku zlepšily. Příjmy vzrostly o 5,4 % na 14,5 miliard eur. Divize zaznamenala značný nárůst objemů v letecké i námořní přepravě. Dobře se vyvíjela také silniční a železniční doprava v Evropě, zejména v Německu.
 
Divize Supply Chain: Pokračující silný trend v získávání nových zákazníků
 
Příjmy v této divizi vzrostly o 1,4 % na 14,2 miliard eur. Při započtení negativních kurzových dopadů meziroční nárůst příjmů činil 4,6 %. Divize Supply Chain opět získávala nové zákazníky. V roce 2017 uzavřela další smlouvy s novými i existujícími zákazníky ve výši 1,5 miliardy eur.

Přečtěte si také

Back to top button