Zprávy

Český Siemens inovuje tramvaje pro Brémy

V loňském roce podepsal německý dopravní podnik Bremer Straßenbahn AG (BSAG) se společností Siemens AG smlouvu na dodávku 67 tramvají typu Avenio.

Letos se rozhodl rozšířit tuto zakázku o dalších 10 tramvají. Celkem dosáhne flotila hanzovního města počtu 77 kusů. Nově objednaná vozidla budou dodávána od roku 2021.
 
Tramvaje Avenio jsou velmi dobře známé českému týmu inženýrů, kteří pracují ve vývojovém centru společnosti Siemens ČR. Roman Kokšal, ředitel divize Mobility českého Siemensu, říká: „Tramvaj Avenio je moderní, komfortní, spolehlivé a bezbariérové vozidlo, které skvěle naplňuje požadavky města Brémy. U vozidel došlo k řadě inovací, a to i zásluhou našich lidí. Má nový design čela a došlo ke změnám v interiéru. Jedná se zatím o nejširší Avenio s šířkou vozové skříně 2,65 metrů. Tramvaj má v sobě integrovaný diagnostický systém, který umí v reálném čase odesílat provozní data. Ta provozovateli poslouží k optimalizaci údržby či včasnému objednávání náhradních dílů.“
 
Brémy učinily dosud největší objednávku na nejnovější generaci tramvají od Siemensu. Mluvčí představenstva BSAG, Hajo Müller, řekl: „Dodatečná objednávka umožňuje podniku BSAG vyměnit kompletní flotilu starých a nevyhovujících vozidel čítající 77 tramvají a nahradit ji stejným množstvím nových moderních tramvají Avenio. Jsme obzvlášť rádi, že můžeme díky těmto novým tramvajím od společnosti Siemens nabídnout našim zákazníkům mnohem lepší kvalitu rychlé městské dopravy.“
 
Na jaře roku 2019 zahájí provoz první čtyřčlánkové tramvaje, které byly objednány v loňském roce. S délkou přibližně 37 metrů přepraví až 259 cestujících, maximální rychlostí 70 km/h. Díky velkým oknům a energeticky úsporným LED svítidlům působí interiér příjemným dojmem. Víceúčelové zóny u nástupních dveří poskytují dostatek místa také pro osoby na vozíčku, dětské kočárky i kola. Systém klimatizace vytváří svěží prostředí uvnitř vozidla, bez průvanu po celý rok. Dalším prvkem zvyšující komfort cestování je palubní bezdrátový internet a informační systém. Avenio je vyráběno v souladu s požadavky na udržitelnost: tramvaj je z 90 % recyklovatelná. Kromě toho využívá velkou část energie vznikající při brzdění, ať už pro vytápění nebo ji vrací zpět do sítě. Díky použití tlumičů hluku na všech kolech je provoz tramvaje plynulý a tichý.  
 
Komfortní tramvajovou dopravu poskytují kromě Brém i další evropské metropole: Avenio jezdí už v Mnichově, Haagu a Ulmu. Tramvaje Avenio uspěly i v katarském Dauhá. Rodina Avenio je založena na modulární koncepci s důkladně ověřenými systémy a komponenty, vycházející z více než 135letých zkušeností firmy Siemens: Siemens uvedl vůbec první tramvaj už v roce 1881 na světový trh a svým zákazníkům přináší řešení městské hromadné dopravy, která je spolehlivá, efektivní a udržitelná.

Přečtěte si také

Back to top button