Zprávy

Klub logistiky SSL: řešení pro Průmysl 4.0

Klub logistiky Svazu spedice a logistiky se na svém podzimním setkání zabýval logistickými řešeními pro Průmysl 4.0. Hlavními tématy byla robotická manipulační technika a plánování ve virtuální realitě.

Ing. Jan Polter, MBA, předseda Klubu logistiky a obchodní a marketingový ředitel DACHSER Czech Republic prezentoval účastníkům setkání nový nástroj pro plánování skladu. Pro modelování a plánování skladových operací využívá speciální software virtuální realitu. Dokáže nasimulovat reálné vybavení, podmínky a procesy ještě před tím, než se nová budova vůbec začne stavět. „Brýle pro virtuální realitu návštěvníka doslova přenesou do virtuálního skladu, může si ho projít, prohlédnout a zhodnotit, zda je plánovaný layout v souladu s plány společnosti,“ vysvětluje Jan Polter.
 
Souvisejícím tématem byly na setkání Klubu robotické vozíky, které představil Ing. Martin Petřík, vedoucí oddělení marketingu z Linde Material Handling Česká republika. Tato manipulační technika nové generace se dokáže po skladu pohybovat bez lidské obsluhy a nepotřebuje k tomu žádné zvláštní vybavení. „Během instalace je nejprve plocha skladu laserem důkladně zmapována a informace uloženy do paměti vozíku. Ten je pak v běžném provozu schopný orientovat se za použití neviditelné geonavigace řízené laserem,“ popisuje proces Martin Petřík. Robotické vozíky do skladů přinášejí také vyšší bezpečnost provozu, protože mají potřebné senzory snímající okolí vozíku a nedělají chyby, které se stávají lidské obsluze.
 
„Účastníci Klubu logistiky se shodli na tom, že Průmysl 4.0 bude od logistiky jako takové v budoucnu vyžadovat zcela nové přístupy. Jak ukázalo toto setkání Klubu logistiky, virtuální realita a robotické vozíky jsou taková řešení budoucnosti, která své uplatnění nacházejí již nyní,“ uzavírá Ing. Petr Rožek, Ph.D., výkonný ředitel Svazu spedice a logistiky.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button