Zprávy

Nejlepší EDI projekt roku 2017 je rozšíření cen v elektronických objednávkách

Vítězem sedmého ročníku soutěže o nejlepší EDI projekt roku se stala společnost Internet Mall.

Ocenění získala za projekt rozšíření užívání cen v elektronických objednávkách s dodavateli MALL.cz pomocí elektronické výměny dat EDI (Electronic Data Interchange). Uznání za nejlepší EDI projekty roku bylo předáno na slavnostním vyhlášení v Brně také zástupcům společnosti Nestlé a sport port.
 
Soutěž zviditelňuje nejlepší projekty uplynulého roku, které propagovaly zavádění účelných inovací do obchodních a logistických procesů s pomocí EDI komunikace. Společným jmenovatelem aktuálního ročníku se stalo téma elektronických objednávek. Uvádění nákupních cen v objednávkách prorazilo nejen na retailový trh, ale stalo se také zavedenou praxí v tuzemském segmentu e-shopů. Představitelem trendu je právě vítězný projekt.
 
Přední internetový prodejce MALL.cz novinku tuto rozšířil ve spolupráci se svým EDI poskytovatelem CCV Informační systémy. Stal prvním českým e-shopem, který spolu s dodavateli začal aktivně pracovat s nákupní cenou v objednávkách v rámci elektronické výměny obchodních dokladů. Navázal tak na pozitivní zkušenosti, které s tímto řešením mají i další retailové subjekty.
 
„Předcházíme tak situaci, kdy je očekávaná nákupní cena odběratele v rozporu se skutečně fakturovanou cenou. Díky tomu lze omezit v nemalém procentu vystavování opravných daňových dokladů, zabránit i vrácení zboží zpět dodavateli a eliminovat poškození obchodního vztahu,“ říká Michaela Malíková, EDI koordinátor společnosti Internet Mall.
Na druhém místě se umístila společnost Nestlé Česko, která jako první na českém trhu zavedla automatizované zpracování PDF objednávek od řetězce Kaufland, a to bez potřeby manuálního přepisování do systému. Převedení dat z PDF formátu do strukturovaných dat EDI se děje pomocí služby PDF2EDI.
 
Nestlé denně přijímá a odesílá stovky dokladů pomocí EDI komunikace. Podíl objednávek zpracovávaných do podnikového systému automatizovaně ve strukturovaných datech v Nestlé přesahuje 78 %. Nestlé nevyužívá jenom výměnu strukturovaných dat z objednávek, faktur a dalších dokladů, ale zaměřila se také na vydané faktury a nyní archivuje 100 % těchto daňových dokladů elektronicky pomocí konsolidačního centra ORION.
 
Mezi třemi nejlepšími projekty roku 2017 získala ocenění také společnost sport port, distributor sportovního vybavení značky Scott, za využití EDI komunikace pro bezpapírovou fakturaci a elektronickou výměnu dalších dokladů nejen s významnými odběrateli, ale také se svými distribučními partnery.
 
Slavnostní vyhlášení výsledků EDI projekt roku 2017 se uskutečnilo v podvečer 30. listopadu 2017 v Brně.
 
 
Na snímku zleva David Reichel za CCV Informační systémy, Pavel Golasík  a Pavel Valný z Nestlé, Michaela Malíková za Internet Mall, Petr Cabadaj za sport port a Petr Ondrášek za EDIZone.
 

Přečtěte si také

Back to top button