Zprávy

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách národního dopravce

České dráhy si pronajímají deset lokomotiv Siemens Vectron od rakouské leasingové společnosti ELL (European Locomotive Leasing).

První z lokomotiv získala před několika dny polep v designu národního dopravce a dnes byla představena veřejnosti. Moderní interoperabilní lokomotivy Vectron budou od prosince nasazeny v pravidelném provozu na mezistátní vlaky do Drážďan a od léta 2018 i do Berlína a Hamburku. Díky lokomotivám Vectron se tak zkrátí cestovní čas mezi Prahou a Berlínem na čtyři hodiny. Jedná se o nejrychlejší cestovní čas v historii přímého spojení těchto metropolí. 
 
„Celosvětově už pokořila flotila lokomotiv Siemens Vectron hranici 600 prodaných vozidel a toto číslo neustále roste. V současnosti se jedná o 35 zákazníků, kterým jsme dodali už více než 350 lokomotiv a postupně jim dodáváme další objednaná vozidla,“ řekl Roman Kokšal, ředitel divize Mobility společnosti Siemens ČR a dodal: „Těší nás, že se České dráhy přidaly po bok světových dopravců, kteří tyto lokomotivy využívají, a už brzy budou moci ocenit jejich rychlost, spolehlivost a interoperabilitu. Mám radost, že se stále častěji setkáváme s lokomotivami Siemens Vectron, ať už vlastněných nebo v pronájmu, které jsou nasazeny pod hlavičkou českých dopravců. V současnosti se tak kromě Českých drah můžeme s lokomotivami Vectron setkat u společností ČD Cargo, EP Cargo, RegioJet či Unipetrol Doprava.“
 
Lokomotivy Vectron, které vyrábí společnost Siemens v Mnichově-Allachu v Německu, vynikají nejen svým vysokým výkonem a rychlostí, ale i vysokou spolehlivostí, energetickou úsporností a šetrností k životnímu prostředí. Navíc přicházejí s novým pojetím variability – lokomotivu je možné v průběhu využívání modifikovat podle účelu použití a podle vybavení železničních tratí, na kterých je provozována.
 
Technické parametry lokomotiv Vectron společnosti ELL, které si pronajímají České dráhy:
·        Rychlost:                     200 km/h
·        Max. výkon:                6 400 kW
·        Trakce:                       3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC, 15 kV 16,7 HZ AC
·        Zabezpečovače:         ETCS L2, LZB/PZB, MIREL, SHP
·        Radiostanice:             GSM-R, TRS
·        Hmotnost:                   89 tun
·        Délka:                         18 980 mm 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button