Zprávy

DACHSER založil firemní výzkumnou laboratoř při Fraunhoferově institutu IML

Mezinárodní logistický provider DACHSER uzavřel partnerství v oblasti výzkumu s prestižním německým Fraunhoferovým institutem pro tok materiálu a logistiku IML.

Logističtí experti ze společnosti DACHSER a vědci německého Fraunhoferova institutu IML tak spojili své síly a od začátku října společně pracují na výzkumných a vývojových projektech.
 
Na nově vytvořeném pracovišti s názvem DACHSER Enterprise Lab v německém Dortmundu pracují zaměstnanci DACHSERU a vědci Fraunhoferova institutu IML ve společných týmech na konkrétních výzkumných a vývojových projektech, které nacházejí své uplatnění v obou obchodních oblastech skupiny DACHSER – Road Logistics (pozemní logistika) a Air & Sea Logistics (letecká a námořní logistika). Úkolem výzkumných týmů je cílený (další) rozvoj pilotních technologií určených pro plošné využití v praxi.
 
„Spolupráce s nejrůznějšími vysokými školami a výzkumnými partnery je už po léta pevnou součástí naší korporátní strategie. DACHSER Enterprise Lab rozšiřuje naše interní výzkumné a vývojové kapacity o flexibilní přístup k externím specialistům,“ říká Bernhard Simon, CEO skupiny DACHSER. Fraunhoferův institut IML disponuje vynikajícími odbornými znalostmi, výborně vybavenými laboratořemi a širokou základnou motivovaných a kreativních vědců. V kombinaci s dlouholetými zkušenostmi logistických expertů by měl DACHSER podle Bernharda Simona přicházet na trh s logistickými inovacemi ještě rychleji.
 
„Náš Enterprise Lab jsme založili proto, abychom výsledky vývoje co nejrychleji promítli do produktů nebo nových obchodních modelů. Novými a interdisciplinárními formami společného vývoje dosáhneme velké propustnosti mezi průmyslem a výzkumem,“ podtrhuje prof. Michael ten Hompel, Managing Director Fraunhoferova institutu IML. „Máme tak možnost nové technologie, trendy či obchodní strategie ihned flexibilně zavést do praxe a efektivně stanovit naše priority. Pro logistického providera s globální působností, jakým je DACHSER, s komplexními sítěmi a datovou strukturou to představuje velkou konkurenční výhodu. Náš nový Enterprise Lab nastavil společně s DACHSEREM laťku v oblasti kolaborativní logistiky a technologického vývoje,“ uzavírá Michael ten Hompel.
 
Základní informace o Fraunhoferově institutu pro tok materiálu a logistiku IML
Fraunhoferův institut IML je vyhlášenou adresou pro všechny otázky týkající se komplexního přístupu v logistice, soustředí se na všechny oblasti interní a externí logistiky. Institut byl založený v roce 1981 a v současné době zde pracuje 260 vědců a 250 doktorandů a studentů, které podporují kolegové ve workshopech, laboratořích a servisních střediscích.
Týmy vytvořené podle projektů a potřeb zákazníků přicházejí s řešeními, která překračují hranice logistického oboru – například v oblasti manipulace s materiálem, skladového managementu, supply chain managementu, simulací podporujících obchodní a systémové plánování a také v oblasti dopravních systémů, nákupní logistiky, logistiky pro development nebo E-Commerce. V neposlední řadě funguje Fraunhoferův institut IML jako hlavní koordinátor pro všechny Fraunhoferovy organizace v oblasti “Internetu věcí”. V případě potřeby může IML využít až 24 000 zaměstnanců v 67 institutech z celé Fraunhofer společnosti. Ty se nacházejí kromě Dortumundu také v Hamburku, Prien am Chiemsee a ve Frankfurtu nad Mohanem v Německu, v portugalském Lisabonu a v čínském Pekingu.

Přečtěte si také

Back to top button