Zprávy

Unipetrol převzal první lokomotivu Siemens Vectron

Dne 26. října 2017 převzala společnost Unipetrol Doprava svou první modulární vícesystémovou lokomotivu Siemens Vectron MS.

Nákup celkem tří elektrických lokomotiv od firmy Siemens je součástí postupné obnovy vozového parku společnosti Unipetrol Doprava. Další dva Vectrony Unipetrol přebere na jaře příštího roku.
 
Skupina Unipetrol pokračuje v investicích do rozvoje výrobních, obchodních a výzkumně-vzdělávacích aktivit v České republice. Dle přijatého plánu strategického investičního rozvoje hodlá Unipetrol v letech 2017 a 2018 investovat přes 16 miliard Kč. Jednou z plánovaných investic je právě obnova přepravního železničního parku dceřinné společnosti Unipetrol Doprava, která je významným železničním dopravcem v České republice a se smluvními partnery zajišťuje přepravu i do sousedních států.
 
„Těší nás, že si společnost Unipetrol pro svůj záměr vybrala právě lokomotivy Siemens Vectron, a rozšíří tak flotilu Vectronů, která již celosvětově překročila pomyslnou hranici 600 prodaných lokomotiv, a toto číslo neustále roste. Je to potvrzení toho, že investice do vývoje právě těchto lokomotiv byla správným krokem. Náročný zákazník dokáže ocenit jejich výkon, spolehlivost a interoperabilitu,“ řekl Roman Kokšal, ředitel divize Mobility společnosti Siemens ČR a dodal: „Díky modulární koncepci, která výrazně zkracuje proces výroby, jsme dodali první lokomotivu Vectron v barvách společnosti Unipetrol během 8 měsíců od podpisu smlouvy.“
 
„Modernizace strojového parku je jedním z předpokladů pro splnění našeho střednědobého plánu zvýšit objem přepravených produktů ze současných 3,1 milionů tun až na cílové čtyři miliony transportovaných tun v roce 2021,“ řekl Ladislav Hlína, jednatel společnost UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o.
 
Lokomotivy Siemens Vectron budou využívány pro přepravu zejména chemických produktů a budou schopné provozu v České republice a ve všech sousedních zemích, tedy v Německu, Rakousku, Polsku a Slovensku. Kromě národních vlakových zabezpečovačů příslušných zemí budou lokomotivy také vybaveny jednotným evropským vlakovým zabezpečovačem European Train Control System (ETCS), GSM-R a dálkovou diagnostikou. Lokomotivy budou disponovat jmenovitým trakčním výkonem 6400 kW a nejvyšší provozní rychlosti 160 km/h. Vzhledem ke své modulární koncepci může být lokomotiva dovybavena pakety pro provoz v dalších zemích. Po předání první lokomotivy v korporátních barvách Unipetrolu bude následovat předání dalších dvou lokomotiv na jaře příštího roku.
 
O lokomotivě Vectron
Lokomotivy Siemens Vectron vynikají nejen svým vysokým výkonem a rychlostí, ale i vysokou spolehlivostí, energetickou úsporností a šetrností k životnímu prostředí. Navíc přicházejí s novým pojetím variability – lokomotivu je možné jak před dodáním, tak v průběhu využívání modifikovat podle účelu použití a podle vybavení železničních tratí, na kterých je provozována. Aktuálně se s nimi lze setkat v České republice, na Slovensku, v Polsku, Německu, Rakousku, Švédsku, Norsku, Maďarsku, Rumunsku, Slovinsku, Chorvatsku, Itálii a ve Švýcarsku. Společnost Siemens nabízí společně s vozidly také různé formy údržby, což přispívá k jejich produktivnímu a racionálnímu provozu.
 
O Unipetrol Doprava
Společnost Unipetrol Doprava je železničním dopravcem, který nabízí široké portfolio služeb v oblasti železničního trhu. Vedle transportu chemických produktů se společnost Unipetrol Doprava zaměřuje také na spedici, pronájem železničních vozů, na opravárenské a čisticí služby a na konzultační činnost. Mezi zákazníky patří společnosti chemického holdingu PKN Orlen Group, dále mnoho dalších externích zákazníků, kterými jsou významné železniční zasilatelské společnosti, zahraniční dopravní společnosti a jiné chemické závody bez vazby na holding.

Přečtěte si také

Back to top button